Ziua Mondială a Migrantului şi a Refugiatului – 2019

Ziua Mondială a Migrantului şi a Refugiatului  – 2019
27 Septembrie
2019

Ziua Mondială a Migrantului şi a Refugiatului – 2019

Excelenţe voastre,
dragi confrați preoți,
dragi colaboratori și susținători
ai activităților în favoarea migranților,
Am bucuria de a vă comunica faptul că tema aleasă de Sfântul Părinte pentru Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului (ZMMR), care va fi celebrată anul acesta în ziua de 29 Septembrie 2019, este: „Nu este vorba numai de migranţi, este vorba despre noi toți”.

Propunând această temă, papa Francisc vrea să sublinieze faptul că apelurile sale repetate în favoarea migraților, refugiaţilor, evacuaţilor şi victimelor traficului de persoane trebuie înțelese în cadrul preocupărilor profunde ale Bisericii pentru toţi locuitorii din periferiile existenței. Cel înfometat, cel însetat, străinul, cel gol, cel bolnav şi cel închis care bate la uşa noastră este însuşi Isus, care cere să fie întâlnit şi asistat.

În acelaşi timp, nu este vorba numai de migranţi, ci şi de noi înşine, de fricile noastre, de speranţele noastre. În Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului trebuie să ne întrebăm: În ce mod ne încurajează şi la ce ne invită Dumnezeu atunci când privim la acești oameni? Ce ar trebui să se schimbe în noi atunci când ne apropiem de ei? Ce tip de societate pregătim pentru cei care vor veni după noi, dacă începem de pe acum să trăim în pace și armonie cu toții?

Sfântul Părinte Francisc, sublinia în omilia sa din data de 15 februarie 2019 la Sacrofano: în imaginea acestor persoane „cu adevărat este [Isus], chiar dacă ochii noştri îl recunosc cu greu: având hainele rupte, picioarele murdare, faţa deformată, trupul rănit și fiind incapabil, poate, să vorbească limba noastră”.

Cu scopul de a favoriza o celebrare mai bogată şi deplină a acestei zile, Oficiul pentru pastorația Migranţilor şi Refugiaţilor, din Cadrul Conferinței Episcopale din România, vă invită să vă uniţi cu Sfântul Părinte şi cu Biserica întreagă, în a sensibiliza societatea cu privire la acești frați și mai vulnerabili, care au sosit sau sunt deja prezenţi printre noi.

Fiind siguri de roadele pe care această lucrare comună le va aduce, ne încredințăm harului lui Dumnezeu și mijlocirii Sfintei Fecioare Maria.

 

 

+ Iosif Păuleț,
Episcop romano-catolic de Iași
Responsabil cu pastorația Migranților și Refugiaților
în Cadrul Conferinței Episcopale din România