Viața: un Dar

Viața: un Dar
10 Decembrie
2023

Viața: un Dar

Vor fi fost și sunt destui oameni trecuți prin momente sumbre, supărați pe viață și tentați să creadă că existența lor, cel puțin de la o anumită vârstă, nu este mai mult decât un bilanț al împlinirilor ori al eșecurilor personale.

Exact acum trei ani, ieșeam din izolarea de după infectarea cu Covid-19. Întâlnirea cu o asemenea experiență dramatică (care m-a expus personal fără drept de apel la o serioasă ocazie a pierderii vieții), mi-a confirmat cât de puțin contează criteriile după care ne organizăm existența, în general, și cât de ușor se poate oricând frânge totul. Acel moment de cumpănă care mi-a fost dat să-l trăiesc mi s-a părut lipsit complet de orice notă poetică. Chiar și versul inspirat al lui Eminescu – „nu credeam să învăț a muri vreodată” pe care îl citesc diferit de atunci – mi-am dat seama că nu consacră emoții ieftine, ci realitatea drastică a nimicniciei firii omenești. De atunci încoace, fără patetism, în spirit de credință îmi socotesc existența o realitate diferită, „nouă”, dacă pot să o numesc astfel.

Orice reîntoarcere la Dumnezeu, indiferent de epocă, presupune pentru fiecare creștin „înnoirea”, adică asumarea renașterii spirituale prin harul Cerului. Dacă am putea să renunțăm în a-i mai pune lui Isus condiții, nu ni se va mai părea imposibil să admitem că, în scurta trecere prin lume, menirea noastră este de a ținti veșnica bucurie a dragostei sale. Întâlnindu-ne cu Dumnezeu, începem să vedem nu numai că El își revarsă harul peste suflarea Creației într-o manieră greu de situat în tipare, dar și că se oferă pe sine însuși. Că așteaptă și are răbdare – fiind atât de îngăduitor în mila lui – încât e în stare să ne vorbească până și în neroziile noastre. „Am venit” – spune Isus – „ca să vadă cei care nu văd și cei ce văd să nu vadă!“

Cu aceste gânduri sărmane, contemplând lumina Viflaimului – acolo unde Dumnezeu revine spre a-și mărturisi iubirea pentru noi –, mă rog ca sărbătorile Nașterii Domnului și Anul Nou 2024 să vă fie tuturor prilej de bucurie, mângâiere și pace! La mulți ani!

+MIHAI, episcop