Văicăreala, rușinea și „antrenamentul” credinței

Văicăreala, rușinea și „antrenamentul” credinței
23 Aprilie
2024

Văicăreala, rușinea și „antrenamentul” credinței

În evanghelia zilei sărbătorii Sfântului Gheorghe, în puține cuvinte, ni se spune un mare adevăr: harul martiriului este la pachet cu statura creștină!

„Dacă vă urăște lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște. Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi.  Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis.” (Ioan 15)

Consecvența de a-i rămâne fideli lui Isus catapultează, așadar, în cetatea vieții omului riscul mărturiei extreme. Cum acest lucru nu e o potriveală de abilitate omenească, ne rămâne un remediu la îndemână: zi după zi, luându-ne crucea să mergem după Isus cu speranță! Cei 7 episcopi s-au „antrenat” astfel, făcându-și datoria de dimineața și până seara, neuitând că forța Binelui e consecvența de a o lua de la capăt, zilnic.

*

Deunăzi, am vizitat un prieten foarte bolnav.
Ne-am rugat puțin împreună, folosindu-i cartea de rugăciuni. Acea ediție, de acum doi ani, a cărții publicate la București (Baroque Books) legată impecabil, cusută, pe foi veline, cartonată. Exemplarul prietenului era uzat până la epuizare. Foile rezistaseră în legătură, dar restul era zdrobit… O carte trăită, consumată în febra suferinței…, măsură a necesității! M-a cuprins rușinea pentru toate văicărelile mele… ridicole, penibile, banale.

„Nimeni nu-mi ia viața, Eu o dau!” Vinerea Mare ne-o amintește iarăși. Și lui Isus i-a fost teamă. A suferit, a fost chinuit, a murit. Pentru păcatele noastre. Harul și puterea lui Dumnezeu se arată și lucrează în zădărnicia firii noastre. Aceasta e CREDINȚA, darul de Sus! S-o cerem și să ne bucurăm! Să fim curajoși!

„I-a dat jos pe cei puternici și a înălțat pe cei smeriți!”

+ MIHAI, episcop