Duminică, 11 septembrie, precum fusese deja anunțat, a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii arhierești celebrarea retragerii din misiunea de paroh a părintelui Ioan Dăneț și preluarea parohiei de noul ei administrator, părintele Zamfir Rusu.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Mihai a ținut să amintească:
Obișnuiți să prevedem totul și contând aproape în exclusivitate pe abilitățile noastre, crezând că eficiența se scrie doar prin acele succese care pot fi numărate, așteptările lui Isus transcrise în fibra intimă a Evangheliilor ne cam iau prin surprindere. Iar Dumnezeu tace adesea atunci când calculele noastre sunt sortite eșecului. Și, trebuie să admitem că tăcerea și aparenta lui inactivitate ne deranjează. A face tot timpul ceva, a ne simți într-un fel sau altul ocupați, a construi cu orice preț numai sub pretextul de a nu ne opri este ceva lipsit de perspectivă. Educarea la răspunderea credinței nu se obține doar prin apeluri la ordine și predici moralizante, ci prin răbdare și compasiune, prin multă și discretă jertfă, prin rugăciune puternică. Tot făcând uz de abilitățile noastre, nu mai reușim să întrevedem că sărăcia lumii de azi dezvăluie și mai mult neoia creștinilor de a-l zări pe Isus. Dumnezeu ne invită astfel să surprindem viața Fiului său, să ne regăsim în atitudinile lui – în lucrurile aparent mici și neînsemnate din existența cotidiană – care au făcut și fac însă marea istorie, pregătind atmosfera adevăratelor schimbări din societate.
Este un început și un sfârșit pentru toate. Lumea nu începe și nici nu se termină cu noi. O arată însuși bunul simț al vieții umane că suntem trecători. Chiar și regina Angliei, pe care o credeam veșnică, a plecat „peacefully” dintre noi, lăsându-ne într-o lume din care am alungat nu numai orice însemn ceremonial, dar mai ales judecata bunului simț și sacralitatea vieții! Isus le-a spus cu franchețe ucenicilor săi – care începuseră să se creadă indispensabili – că: „Unii seamănă, alții culeg…” și „Așa și voi, când veți face toate cele poruncite vouă, să ziceți: Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem”.
În continuare, PS Mihai i-a mulțumit cordial părintelui Ioan Dăneț pentru cei cincisprezece ani de slujire ca paroh al parohiei găzduită în catedrala episcopală, spunând:
Mulțumesc, părinte, pentru devotament și modestie, pentru ascultarea dumneavoastră față de Biserică!
Citând binecunoscutul pasaj din Scrisoarea I-a către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel: „Dumnezeu și-a ales pe cele nebune ale lumii, ca să rușineze pe cei înțelepți; Dumnezeu și-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le rușineze pe cele tari; Dumnezeu și-a ales pe cele de neam jos ale lumii, pe cele nebăgate în seamă, pe cele ce nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt, Ca nici un trup să nu se laude înaintea lui Dumnezeu”, PS Mihai a amintit apoi că:
Oamenii modești nu pun niciodată felul lor de a fi ca etalon pentru semenii lor. Când ni se pare că facem, dregem și ne irită inactivitatea avem de-a face cu o problemă spirituală. Așadar, în spirit de modestie, „facem bine cât putem de mult” – cum amintește Dickens – „dar vorbim despre asta cât putem de puțin”.
La sfârșit, drept recunoștință, Preasfințitul Mihai i-a acordat părintelui Dăneț crucea pectorală și diploma de onoare „Bunavestire”.
Episcopul s-a adresat și părintelui Zamfir Rusu:
Nu uita, părinte, că omenește ai tot ce-ți trebuie să faci voia lui Isus în noua misiune. Să rămâi bun la suflet, răbdător, smerit și atent se poate numai cu harul lui Dumnezeu, cerut zi de zi de la El. În rest, nimic nu e nou în lumea aceasta.
În încheiere, părintele protopop și vicar cu preoții, Dan-Florian Popescu, a dat citire decretului episcopal de numire al noului administrator al parohiei.
În semn de gratitudine pentru slujirea lor plină de devotament, Preasfințitul a înmânat diplomele de onoare „Bunavestire” și monseniorului Liviu Oțoiu – fost protopop de București – și părintelui Constantin Oltean – fost vicar general -, prezenți la sărbătoare. Pentru merite deosebite, diploma „Bunavestire” a fost acordată și părintelui Gheorghe Cristescu, decanul de vârstă și de preoție din Eparhie.
Din dispoziția Episcopului, noul vicar general, părintele Andrei Mărcuș – numit și delegat/rector al bisericii catedrale „Sfântul Vasile cel Mare” -, pentru o mai bună slujire pastorală se va asocia serviciilor religioase de la catedrală, preluând o parte din celebrări, duminica și în sărbătorile de poruncă.
Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din București a devenit catedrală, din data 29 mai 2014 – prin decretul de înființare al Eparhiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București, semnat de Arhiepiscopul major. Conform Codului Canoanelor Bisericilor Orientale și a legislației bisericești jurisdicția imediată asupra catedralei revine episcopului eparhial în funcție. Acesta o administrează printr-un delegat al său numit rector sau, în accepțiune românească, preot ecleziarh. Competența parohiilor catedralelor este în mod obișnuit restrânsă la viața de pastorație.