Sâmbătă, 30 august, la orele 18.00, în Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din București a avut loc lansarea a trei volume publicate sub egida Episcopiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București.
Întâlnirea a fost moderată de Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care a prezentat volumul Reîntoarcerea la vestea cea bună. Mici răsfrângeri ale unei mari lumini, ce întrunește meditații la evangheliile duminicale scrise periodic de Preasfinţia Sa pentru site-ul Curiei Arhiepiscopiei Majore: e-communio.ro. În descrierea Preasfințitului Mihai Frățilă, care semnează şi prefața volumului, cartea „este o preţioasă mărturie. Sunt pagini care vorbesc, în primul rând, de prietenia interioară cu Isus, spunând cât de mare e dragostea lui Dumnezeu pentru om, amintind, iarăşi şi iarăşi, că viaţa creştină nu este o existenţă apretată de formalităţi.”
Preasfințitul Claudiu l-a introdus pe Alexis Dimcev, care a prezentat lucrarea „M-am căsătorit sufleteşte cu Biserica”. Drumul unui martir: Vasile Aftenie (1899-1950). Biografie critică. Cartea cuprinde ultimul capitol al tezei de doctorat susținută în iunie 2014 în cadrul Şcolii doctorale de teologie din cadrul Facultăţii de teologie romano-catolică a Universităţii din Bucureşti, în care este prezentată biografia episcopului Vasile Aftenie din perspectiva documentelor cercetate de autor în arhive şi fonduri documentare publice şi private. Cartea aduce o descriere inedită și detaliată a activităţii misionare a episcopului Vasile Aftenie în teritoriul României Mari.
La finalul întâlnirii, Preasfințitul Mihai Frățilă a expus succint geneza albumului Catedrala. O istorie de har, o carte ce prezintă, în condiții grafice de excepție, istoria primului lăcaş al românilor uniţi din București, biserica Sfântul Vasile cel Mare, ridicată la rang de Catedrală cu ocazia înființării noii Episcopii greco-catolice “Sfântul Vasile cel Mare” de București. Lucrarea punctează, prin imagine şi text, reperele unui trecut deopotrivă dureros și bogat, dar și etapele restaurării bisericii, loc de reclădire sufletească a comunității.
La lansare au asistat: Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, Preasfinția Sa Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică al Universității din București, pr. prof. dr. Ioan Mitrofan, pr. Liviu Oţoiu, protopopul Bucureştiului, prof. Giuseppe Munarini, traducătorul în limba italiană ale cărților Lanțuri și teroare a episcopului Ioan Ploscaru şi Credinţa noastră este viaţa noastră- Memoriile cardinalului Dr. Iuliu Hossu, precum şi numeroşi invitaţi.
Evenimentul s-a înscris în suita de manifestări culturale prilejuite de instalarea Preasfinției Sale Mihai Frățilă ca întâiul episcop al Eparhiei greco-catolice “Sfântul Vasile cel Mare” de București, care a avut loc tot pe data de 30 august, la orele 10,30, în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, în prezența Excelenţei Sale Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Roma.