Tinerii catolici – aventură la Rădești și Blaj, pe urmele episcopului Demetriu Radu

Tinerii catolici – aventură la Rădești și Blaj, pe urmele episcopului Demetriu Radu
26 August
2020

Tinerii catolici – aventură la Rădești și Blaj, pe urmele episcopului Demetriu Radu

15 cercetași din eparhiile de București și Oradea au fost la Blaj și la Rădești pe urmele episcopului Demetriu Radu (1861-1920). Pe parcursul a două zile care au prespus și câteva zeci de kilometri parcurși pe moutain-bike prin satele de la confluența Mureșului cu Târnava și o coborâre cu caiacele pe Mureș, tinerii au descoperit viața și personalitatea episcopului, locurile în care s-a născut și a învățat. Ajunși în Rădești, tinerii au vizitat biserica monumentală ctitorită în satul natal de Demetriu Radu și au admirat pictura renumitului artist bisericesc greco-catolic Octavian Smigelschi – autor al frescelor cupolei și iconostasului catedralei ortodoxe din Sibiu și al unui proiect de pictare a catedralei greco-catolice din Blaj.

demetriu radu

Ctitorul bisericii din Rădești, episcopul Demetriu Radu, a fost la sfârșitul secolului 19 primul paroh al comunității greco-catolicilor ardeleni stabiliți în București. El a cumpărat în 1892 terenul pe care s-a construit apoi bisericuța de pe strada Polonă, astăzi catedrală episcopală. Devenit episcop de Lugoj și apoi de Oradea (unde a a ridicat superbul Palat Episcopal), Demetriu Radu a jucat un rol important la 1 decembrie 1918, fiind vicepreședintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Senator de drept în România Mare, Demetriu Radu a murit în 1920 în urma atentatului cu bombă din Senatul României săvârșit de anarhiștii comuniști.

Evenimentul a fost parte a unui proiect amplu – Via Scriptorum – cu cinci trasee de descoperire a scriitorilor și personalităților Blajului: Ion Agârbiceanu, Timotei Cipariu, Ion Brad, Demetriu Radu, Ioan Maiorescu și Ioan Suciu. Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acest proiect cultural a fost gândit de regizoarea Anca Berlogea, derulat de Signis România în parteneriat cu Running&Cycling Club Blaj și, pentru traseul de la Rădești, și cu Asociația Cercetații Creștini Români din Federația Scoutismului European.