Stele și licurici

Stele și licurici
16 Iulie
2021

Stele și licurici

Pentru cercetașii creștini adunați în jurul Parohiei Greco-Catolice din Râmnicu Vâlcea, anul 2020 a fost unul anost din punctul de vedere al activităților, mulți dintre ei uitând bucuria cântecelor sau socializarea pur și simplu inevitabilă din timpul unei acțiuni cercetășești, fie că vorbim de o simplă zi de duminică petrecută în jurul bisericii Sfânta Rita sau de o întreagă tabără de vară. Pandemia nu a oprit pe nimeni să vină la biserică sau să țină legătura cu alți frați cercetași, însă tuturor ne-a lipsit doza de bună înțelegere și momentele frumoase care se iveau între noi în orice moment petrecut împreună.

Anul 2021 a venit cu un nou suflu pentru noi, încă un an plin de oportunități pentru a face bine în fiecare zi. Vara acesta Grupul „Sfântul Francisc” din Râmnicu Vâlcea se va aduna pentru cea mai râvnită activitate din timpul anului de către toți cercetașii și toți formatorii din metriză: tabăra de vară. Mulți am primit cu mare entuziasm această veste, fiind una dintre ocaziile de care ne agățăm pentru a pleca de acasă cu bucurie și cu dorință de fraternitate și apoi pentru a ne întoarce cu o stare de bine care durează nesfârșit printre unii, motivând menținerea vocației de cercetaș pe o linie dreaptă.

O parte dintre noi am primit oportunitatea de a organiza o mică tabără de vară, între 5 și 7 iulie, cu 14 copii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj. Scurta experiență a fost organizată de către câțiva membri din echipa de formatori a grupului nostru. Privilegiul de a petrece 3 zile în pur stil cercetășesc împreună cu acești adolescenți craioveni a fost mai mult decât binevenit, noi agățându-ne de orice activitate pentru a mai stinge din dorința de a sta în natură.

Am fost surprinși de comportamentul respectuos al tinerilor din Craiova, care a durat încă de la venirea lor la Cabana Lotrișor din Munții Cozia, până la plecarea nedorită de mulți dintre aceștia.

„La plecarea din Craiova, pe lângă entuziasm a existat o ușoară reticență a copiilor legată de felul în care vor dormi, de lipsa confortului, dar mai ales de lipsa accesului la internet. În prima parte a primei zile s-a simțit nevoia copiilor de a accesa mediul online, însă activitățile specifice cercetășești i-au acaparat treptat, înlăturând nevoile legate de confort. Au participat la montarea corturilor, la prepararea hranei, la jocuri de grup propuse de cercetaşii gazdă, care au contribuit la formarea și consolidarea unor relații de prietenie (copiii locuiesc în case diferite și nu interacționează foarte des). Serile din tabără în jurul focului, cu cântece și glume au făcut deliciul nostru, iar stelele și invazia de licurici din pădure au trezit în fiecare dintre noi copilul interior.” – spune șefa Complexului de Servicii Specializate de Tip Rezidențial Copii Craiovița II, Paula Canciu.

Așadar, „serile din tabără din jurul focului, cu cântece și glume au făcut deliciul nostru”, așa parcă ne amintim și noi de taberele de vară. Ne amintim de o experiență frumoasă și deosebită care plutește în amintirile noastre cu mare drag de reîntoarcere.

Ne-a mai spus doamna Paula Canciu că „spălatul vaselor s-a dovedit a fi o activitate foarte distractiva, iar regulile de conviețuire au fost acceptate unitar, cu amuzament și implicare deplină”. Iată că o acțiune atât de simplă, precum spălatul vaselor la râu, a fost atât de apreciată de tineri. Satisfacția de a face totuși o treabă care acasă pare plictisitoare, în tabără a fost o șansă imensă de a râde cu ceilalți prieteni din jurul lor și de a face în același timp un bine. Tinerii craioveni au demonstrat că o treabă necesară poate deveni oricând o activitate distractivă.

Probabil că această avanpremieră de tabără a fost una dintre cele mai revigorante activități ale grupului din ultimul an și nu vrem să uităm de aceasta. Ne gândim ca, pe viitor, să ne reconectăm cu tinerii din Craiova, să mai vedem ce fac și cum sunt, parcă au devenit prietenii noștri apropiați. Și chiar în sensul acesta înțelegem cât de mult ne poate apropia o activitate de acest fel, mai ales în natură și în stil cercetășesc. Abia așteptăm distracția din timpul unui joc din tabără sau sunetul cântecelor din jurul focului sau chiar liniștea sufletească din timpul unei Sfinte Liturghii organizate în natură. Nu vrem să renunțăm la aceste experiențe care, pe lângă faptul că ne formează ca tineri și ne oferă o oportunitate de a învăța tot felul de lucruri interesante, ne oferă o plăcere nemăsurabilă de a sta cu alte persoane care devin prieteni buni și de încredere și care nu o să te facă niciodată să uiți cât de frumos este să fii înconjurat de bunătate, de acceptare și de înțelegere.

  • Ștefan Ciucă – Șef de Trupă, Ramura Verde