Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credință și nu se va da pe față omul nelegiuirii, fiul pierzării, Potrivnicul, care se înalță mai presus de tot ce se numește Dumnezeu, sau se cinstește cu închinare, așa încât să se așeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu. [...]

Simpozion dedicat Bisericii Greco-Catolice cu ocazia centenarului, la București

Simpozion dedicat Bisericii Greco-Catolice cu ocazia centenarului, la București
09 Aprilie
2018

Simpozion dedicat Bisericii Greco-Catolice cu ocazia centenarului, la București

În 14 Aprilie, începând cu ora 9,30, Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București va fi gazda unui simpozion dedicat rolului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, în istoria modernă și contemporană a românilor.

Simpozionul Istoria unui Crez. Crezul unei Idei are loc în contextul Anului Centenar și al organizării la București, în perioada 13-15 Aprilie, a lucrărilor Consiliului Director al AGRU. Evenimentul se bucură de patronajul Episcopiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București.

La un eveniment recent, Preasfinția Sa Mihai Frățilă a precizat concis poziția Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică față de datoria de a cunoaște trecutul, astfel: „Ziua de 1 Decembrie 1918 a fost construită prin consecvența unor mari sacrificii personale peste care s-a suprapus conjunctura favorabilă României de la sfârșitul Primului Război Mondial. Tocmai de aceea este nelalocul său să credem că Centenarul s-ar putea reduce la o simplă evocare. Dacă nu dorim o posteritate golită de suflu interior, acest an ne obligă. Cei tineri au nevoie să descopere de ce înaintașii lor s-au străduit să edifice o Românie unită și onestă, în recunoștința lor față de ajutorul primit de la Dumnezeu.”

Simpozionul se adresează în principal tinerilor, reprezentanţilor mass-media, şi de fapt tuturor acelora care doresc să cunoască parcursul devenirii nioastre – propunând o selecţie de trei teme de sinteză din trecutul Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolică, care vor fi urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Vor conferenţia: din partea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj: dr. Lucian Turcu şi dr Ciprian Ghişa, din partea Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti: dr. Ovidiu Bozgan şi din partea Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”: Dr. Cristian Vasile.

Simpozionul va avea loc în amfiteatrul  „Vasile Pârvan” (etaj III) al Facultății de istorie din Universitatea din București.

Programul conferinței îl puteți vizualiza mai jos: