Faptul de a se crede superiori celorlalți i-a condus pe mai marii Legii la pierderea harului de a-l recunoaște pe Mesia. Prezumția de a fi în posesia Adevărului i-a făcut să creadă că vanitatea ar putea fi o virtute, astfel că refuzul lor de a se deschide lui Isus a deschis ușa mântuirii tuturor neamurilor. Uneori cădem și noi în ispita de a ne crede mai buni decât ceilalți. Dacă prin har nu suntem ca cei răi, deși avem același aluat al slăbiciunii, trebuie să știm că, asemănându-ne lui Isus, ne abținem de la judecată și nu răspundem răului cu rău. Trăind și oferind iertarea, compasiunea, viața omului credincios ține, într-adevăr, de cuvânt și merge pe încrederea în Dumnezeu. [...]

Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București Sfânta Rita - ocrotitoarea parohiei din Râmnicu Vâlcea

Sfânta Rita – ocrotitoarea parohiei din Râmnicu Vâlcea
25 Mai
2015

Sfânta Rita – ocrotitoarea parohiei din Râmnicu Vâlcea

Duminică, 24 mai, Parohia Greco-Catolică din Râmnicu Vâlcea şi-a sărbătorit ocrotitoarea – pe Sfânta Rita – cea numită de credincioși: „Sfânta cauzelor imposibile”. Datorită faptului că în urmă cu zece ani, pe 22 mai 2005, în urbea noastră se punea piatra de temelie a bisericii parohiale, sărbătoarea hramului a avut o şi mai mare însemnătate.

Încă de la primele ore ale zilei, indiferent de confesiunea avută, credincioșii creștini s-au îndreptat către Biserica Sfintei Rita – așa cum este cunoscut locașul nostru de rugăciune în Râmnic – astfel încât, până la ora începerii Sfintei Liturghii, în biserică se adunaseră peste o sută de participanți.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de părintele paroh, Marian Stoicănescu, căruia i s-au alăturat părintele Petre Balint, parohul comunităţii romano-catolice din oraş, şi părintele Victor Ostropel, administratorul parohial al comunităţii române unite, greco-catolice, din Brezoi. În cuvântul său de învăţătură, părintele Petre Balint a amintit de sfinţenia şi de valoarea deosebită a timpului liturgic în care de aflăm – cel dinaintea Rusaliilor – şi a elogiat vocaţia de soţie şi de mamă creştină a Sfintei Rita de Cascia.

La sfârşitul slujbei, pe platoul din faţa bisericii, părintele paroh Marian Stoicănescu a rostit rugăciunea de binecuvântare solemnă şi a stropit cu apă sfinţită trandafirii aduşi de credicioşi. În acest fel, sute de roze binecuvântate au fost duse la casele credincioşilor sau la bolnavi ca relicve de mare preţ care, prin mijlocirea Sfintei Rita, să prilejuiască vindecări nebănuite.

pr. Ostropel Victor