De astăzi, 22 ianuarie 2019, Biserica Română Unită are doi noi episcopi. Aleși canonic în cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, - alegere confirmată de Sfântului Părinte Papa Francisc - preoții Pr. Cristian Crișan (Alba Iulia și Făgăraș) și Pr. Călin Bot (Cluj-Gherla) [...]

„Sensul martiriului”

„Sensul martiriului”
10 Mai
2017

„Sensul martiriului”

O nouă apariție editorială sub egida Catedralei greco-catolice din București

Despre martiriu s-a scris de la începuturile creștinismului.

Alin Vara, student al Episcopiei noastre la Colegiului Pio Romeno din Roma, pare să propună în eseul său, Sensul martiriului, o abordare aparent neobișnuită. Într-o primă parte, pornind de la filmul recent Silence (Tăcere) regizat de Martin Scorsese, autorul meditează asupra unuia din cele mai spinoase aspecte ale martiriului: ce e de făcut atunci când sacrificiul nu se limitează la viața proprie, ci are impact și asupra vieților celorlalți? Subtitlul cărții – Între viața cu Hristos și neantul renunțării – arată că adevărul evanghelic este întotdeauna unul singur și nu cunoaște compromisuri, iar tema martiriului este în continuare de actualitate în secolul XXI, când creștinii continuă să fie uciși pentru credința lor. A doua parte a eseului are în centru sensul Bisericii Greco-Catolice, marcată de pecetea martiriului și provocările contemporane. Avem parte de o analiză lucidă, dar elegantă și afectuoasă în același timp, asupra apartenenței la comunitatea de credință, într-o societate influențată profund de deriva spirituală postmodernă.

Broșura, publicată sub egida Catedralei greco-catolice din București, în colaborare cu editura Galaxia Gutenberg, marchează debutul seriei editoriale Caiete pastorale ale aceleiași Catedrale. Nu oricând, ci în anul jubiliar al Centenarului aparițiilor Maicii Preacurate la Fatima.

 

Oana Viviana Dimcev