Secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici, prezent la hramul Caredralei Sfântul Vasile cel Mare

Secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici, prezent la hramul Caredralei Sfântul Vasile cel Mare
02 Ianuarie
2025

Secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici, prezent la hramul Caredralei Sfântul Vasile cel Mare

Prezent în mijlocul credincioșilor greco-catolici la hramul catedralei din capitală, secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, a mărturisit că se simte legat sufletește de Biserica Greco-Catolică și de această comunitate din Muntenia ce-l are patron spiritual pe Sfântul Vasile cel Mare. I-a mulțumit PS Mihai pentru invitație, o invitație onorată în al doilea an consecutiv. Dânsul a remarcat icoana Sfântului Vasile cel Mare înfățișat pe catapeteasma micuței catedrale de pe strada Polonă ca “un Voievod al credinței autohtone, cu chipul lui, dar și fermitatea lui.”
„Reprezentați o Biserică care a avut un cuvânt decisiv de spus în istoria națiunii române”, le-a spus Ciprian Olinici credincioșilor din catedrală după liturghia celebrata PS Mihai. În această zi de hram, Ciprian Olinici a desprins „două asemănări” între Sfântul Vasile cel Mare și Biserica Greco-Catolică.
„Sfântul Vasile cel Mare a fost un om cu un trup fragil. Și în această fragilitate a trupului său a reușit să cucerească istoria Bisericii cu spiritul său. Biserica pe care o reprezentați poate nu este atât de numeroasă astăzi. Mi-am adus aminte de un cuvânt care spunea că oamenii credincioși nu se numără, ci se cântăresc. Cu alte cuvinte, greutatea credinței dumneavoastră, indiferent de număr, este o greutate care, în balanța istoriei naționale și în balanța istoriei credinței în aceste locuri, cântărește foarte mult”, a spus Ciprian Olinici.
Secrerarul de stat pentru Culte a mai subliniat că:
„Sfântul Vasile cel Mare nu a fost preocupat doar de teme ale dogmaticii, ale doctrinei, ci și de pluralitatea creației, de la facere lumii, dezvoltarea lumii, până la medicină și multele științe cunoscute la vremea respectivă. În același timp, Biserica Greco-Catolică nu este doar o Biserică care a înfrumusețat cultura română, ci a fondat parte din cultura română, este ctitor al acestei impresionante istorii culturale pe care astăzi o putem oferi ca testament și urmașilor noștri.”