Intuind încercarea care se va dezlănțui peste viața Bisericii, Fericitul episcop martir Ioan Suciu a convocat în iunie 1948 soțiile preoților din arhidieceza de Alba Iulia și Făgăraș pentru un timp de reculegere sufletească la Blaj. Își dădea seama că pentru preoții cu familie rezistența nu ar fi fost posibilă fără împărtășirea persecuției din partea soției. Lucrurile au fost ulterior confirmate de evenimente. [...]

Sărbătoarea patronală a eparhiei: sub semnul bunei vestiri a beatificării episcopilor martiri

Sărbătoarea patronală a eparhiei: sub semnul bunei vestiri a beatificării episcopilor martiri
24 Martie
2019

Sărbătoarea patronală a eparhiei: sub semnul bunei vestiri a beatificării episcopilor martiri

Sărbătoarea patronală a eparhiei greco-catolice de București – Bunavestire – s-a desfășurat azi, 24 martie 2019, sub bucuria anunțului recent privind beatificarea celor șapte episcopi români greco-catolici. Micuța noastră catedrală a fost neîncăpătoare, iar Nunțiul apostolic – arhiepiscopul Miguel Maury-Buendia, și arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Ioan Robu, au fost părtași bucuriei noastre la liturghia celebrată de episcopul Mihai Frățilă.

Ioan Robu, nuntiul Miguel Maury-Buendia, Mihai Fratila

PS Mihai, episcopul greco-catolic de București, a explicat semnificația sărbătorii patronale a eparhiei:

După tradiția noastră, Bunavestire nu este o simplă sărbătoare marială, ci este celebrarea Întrupării. Ceea ce astăzi se petrece, contemplăm la Crăciun, atunci când Fiul lui Dumnezeu, undeva, la marginea istoriei noastre, începe să-și facă lucrarea într-un mod, cumva, cu totul nebănuit pentru așteptările noastre. Ceea ce este important să putem înțelege din taina acestei sărbători este că niciodată Dumnezeu nu ne cheamă să ne asumăm rostul și misiunea prin a ne porunci ceva, ci ne invită mai întâi la bucurie. Ne descoperă unde este rostul bucuriei pentru a accepta apoi chemarea Lui, porunca Lui.

La sfârșitul liturghiei, monseniorul Miguel Maury-Buendia a împărtășit binecuvântarea apostolică din partea Sfântului Părinte, Papa Francisc.

nuntiul Miguel Maury-Buendia

Bunavestire a fost aleasă drept sărbătoare patronală a episcopiei greco-catolice de București. Atunci când sărbătoarea cade peste săptămână, cum este cazul anul acesta, pentru a oferi un moment de pelerinaj sufletesc în agitația capitalei, sărbătoarea se celebrează în duminica precedentă.