Sâmbătă, 22 ianuarie, comemorarea lui Neagu Djuvara

Sâmbătă, 22 ianuarie, comemorarea lui Neagu Djuvara
13 Ianuarie
2022

Sâmbătă, 22 ianuarie, comemorarea lui Neagu Djuvara

Sâmbătă, 22 ianuarie, la orele 12.00 va avea loc o slujba de pomenire pentru Neagu Djuvara la Catedrala Sfântul Vasile cel Mare (str. Polonă 50).

„E firesc să rememorezi timpul petrecut în preajma unei persoane care a părăsit această lume, umplând după putință locul gol pe care l-a lăsat în urmă. Din păcate latura folclorică a parastaselor te împiedică să surprinzi mesajul de credință al Învierii pe care îl conține orice deces. În primul rând rugăciunea pentru cel plecat nu este un test al fidelității publice. „În veci pomenirea…” nu este o cerere pentru posteritate, ci pentru Dumnezeu, care continuă să iubească în veșnicie un suflet pentru care s-a jertfit și a murit, pentru care a trudit să-i împărtășească mântuirea și pe care-l încredințează rugăciunii celor rămași ai săi. Amintește-ți, Doamne, de binele pe care l-a arătat fratele nostru în viața sa pământească ca om și iartă-i tot ce a greșit!
https://episcopiabucuresti.ro/neagu-djuvara-18-31-august-1916/ 

În al doilea rând rugăciunea pentru cei plecați nu e o datină folclorică. E un act de credință. Este un gest suprem de compasiune pentru cineva care poate primi ușurare prin gestul tău de bunătate, pe care el nu și-l mai poate oferi decât prin împărtășirea cu tine și Biserica. Dar „pomenirea” celui plecat îți ajută și ție: recunoștinței tale față de Dumnezeu și neuitării de a privi viața ca miracol. Este mare acel har să admiți că înțelepciunea lui Dumnezeu nu se suprapune superbiei divagărilor lumești despre celebritate și glorie!

Odihnește-te în pace, Neagu Djuvara!
Să-ți fie memoria pururi binecuvântată!”

+ MIHAI
episcop greco-catolic de București