Faptul de a se crede superiori celorlalți i-a condus pe mai marii Legii la pierderea harului de a-l recunoaște pe Mesia. Prezumția de a fi în posesia Adevărului i-a făcut să creadă că vanitatea ar putea fi o virtute, astfel că refuzul lor de a se deschide lui Isus a deschis ușa mântuirii tuturor neamurilor. Uneori cădem și noi în ispita de a ne crede mai buni decât ceilalți. Dacă prin har nu suntem ca cei răi, deși avem același aluat al slăbiciunii, trebuie să știm că, asemănându-ne lui Isus, ne abținem de la judecată și nu răspundem răului cu rău. Trăind și oferind iertarea, compasiunea, viața omului credincios ține, într-adevăr, de cuvânt și merge pe încrederea în Dumnezeu. [...]

Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București Rugăciune pentru sufletul academicianului Ionel Valentin Vlad

Rugăciune pentru sufletul academicianului Ionel Valentin Vlad
28 Decembrie
2017

Rugăciune pentru sufletul academicianului Ionel Valentin Vlad

Preasfințitul Mihai a participat azi, 28 decembrie a.c. la slujba de pomenire pentru odihna sufletului academicianului Ionel Valentin Vlad din catedrala romano-catolică de la București.

La sfârșitul rugăciunii episcopul greco-catolic al capitalei a citit mesajul Preafericitului Cardinal Lucian, arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice.

Redăm mai jos mesajul.

Blaj, 28 decembrie 2017

Îndoliată familie,

Am aflat cu tristețe de plecarea dintre noi a Președintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad.

Înainte de a fi o somitate a disciplinei sale, academicianul Vlad a fost mai întâi un om de credință și un suflet de caracter. Vlăstar al unei tradiții de credință, greu încercată în anii tiraniei comuniste, care a făurit cultura românilor prin unirea cu Roma, academicianul Vlad ne lasă gustul consecvenței sufletești și al onestității. Sunt multe lucruri care nu se pot spune prin cuvinte, dar pot fi arătate în viață, din dragoste pentru Hristos. Exemplul academicianului Vlad ne confirmă faptul că fără bunătate, iubire și respect, cinste și omenie, existența nu e decât vanitate și întuneric.

Adresându-vă sincere și cordiale condoleanțe din partea mea și a Bisericii Române Unite, aș dori să vă asigur și de rugăciunea pentru sufletul trecut în veșnicie. Bucuria nașterii Domnului să ne mângâie inimile cernite și să ușureze greul despărțirii. Dumnezeu să-i facă parte cu drepții și să-l odihnească în pace! În veci să-i fie pomenirea!

Cardinal

+ LUCIAN Mureșan

Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma. Greco-Catolice

Membru de onoare al Academiei Române