PS Ioan Călin Bot alături de PS Mihai și de credincioșii din capitală la sărbătoarea patronală a eparhiei de București

PS Ioan Călin Bot alături de PS Mihai și de credincioșii din capitală la sărbătoarea patronală a eparhiei de București
21 Martie
2022

PS Ioan Călin Bot alături de PS Mihai și de credincioșii din capitală la sărbătoarea patronală a eparhiei de București

Duminică, 20 martie, la invitația PS Mihai, Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, episcopul auxiliar de Lugoj, a prezidat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din București. Cum Bunăvestirea, sărbătoarea patronală a eparhiei noastre, cade de cele mai multe ori peste săptămână (anul acesta vineri), iar apostolatul din București se concentrează pe celebrările și activitățile pastorale duminicale, am anticipat duminică sărbătoarea Buneivestiri.

În predica sa, PS Ioan, episcopul auxiliar greco-catolic de Lugoj, a meditat asupra unei  întrebări a Sfântului Irineu de Lyon, cum va trece omul în Dumnezeu, dacă Dumnezeu nu a trecut mai întâi în om?

„Această separație între aceste două lumi, între lumea lui Dumnezeu și lumea noastră, a fost trecută prin Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu la Bunavestire. Această separație a fost străpunsă de trecerea Cuvântului lui Dumnezeu în lumea noastră, dinspre Dumnezeu spre noi, dinspre lumea spiritului spre cea a materiei, de la infinit la finit, de la necreat la creat, de la Dumnezeu la om.

Prin Cuvântul Întrupat, prin Isus Hristos, Dumnezeu apoi ne vorbește, ne clarifică și ne lămurește în cuvinte omenești. Isus ne-a vorbit despre cele ce El, Cuvântul, le-a trăit acolo, în Treime, în Dumnezeu.

Întruparea Domnului, această trecere a acestei separații de netrecut, este calea pentru ca omul să poată trece și el în Dumnezeu. Este fundamental acest lucru. Dumnezeu Isus, Cuvântul, a trecut din lumea lui Dumnezeu în lumea noastră pentru ca noi să putem trece în lumea lui Dumnezeu. Această trecere dinspre Dumnezeu spre noi a devenit o cale pentru noi ca să putem ajunge la Dumnezeu. Numai întrucât Dumnezeu s-a întrupat noi putem spera la viața veșnică, la nedispariție după moarte, după dispariția trupului nostru prin moarte, la faptul că vom continua să existăm, să trăim.”
– PS Ioan Călin Bot 

După instalarea ca arhiereu al noii eparhii de București în data de 30 august 2014, Preasfințitul Mihai a declarat prin decret episcopal patronajul spiritual al Maicii Preacurate asupra noii episcopii. Astfel, Maica Sfântă, care primește vestea ce a bună de la Îngerul Gavril în sărbătoarea Buneivestiri, a devenit ocrotitoarea eparhiei cu sediul în capitală.