PS Claudiu, noul episcop de Cluj-Gherla

PS Claudiu, noul episcop de Cluj-Gherla
14 Aprilie
2021

PS Claudiu, noul episcop de Cluj-Gherla

Preafericitul Părinte Lucian Card. Mureșan, în calitate de Arhiepiscop Major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj pe data de 12 aprilie 2021, după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, în prezent Episcop titular de Mariamme și Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, în funcția de Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla.

PS Claudiu s-a născut în 22 iulie 1972 în Pișcolț (jud. Satu-Mare). Ambii părinți, profesori de limba și literatura română, și în mod special bunicul matern, preotul greco-catolic Vancu Victor, care își trăia clandestinitatea celebrând în fiecare dimineață Sf. Liturghie cu ușile închise, au contribuit în mod activ la formarea religioasă și umană a părintelui Claudiu. Absolvent de liceu în Jibou, în 1990 este admis la Facultatea de Chimie din Bucureşti. După un an în capitală, vocaţia la preoţie se concretizează în mod definitiv. Abandonează chimia pentru a începe pregătirea teologică.

Prin bunăvoinţa și încrederea Preasfinţitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 obține o bursă de studii la Roma, la Colegiul Pontifical Pio Romeno, unde studiază între 1991-1999. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, obţinând Licența în Teologie Spirituala (1998) și Doctoratul în anul 2006.

Este hirotonit preot la 23 iulie 1995; între anii 1997-1999 este responsabil, sub îndrumarea părintelui Jacques Raquez, de biserica greco-catolică din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle. Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, Rector al aceleiaşi instituţii. În 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, este numit de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma. Bogata experienţă pastorală pe care a dobândit-o de-a lungul anilor în Franţa şi în Italia îi face cunoscute problematicile comunităţii româneşti din afara graniţelor. În şedinţa sinodală ordinară  din 8-10 iunie 2011 de la Blaj, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, l-a ales episcop auxiliar al Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea și Preafericirea Sa  Arhiepiscopul Major Lucian l-au proclamat Episcop al Bisericii Catolice, ca Episcop titular de Mariamme, la 21 noiembrie 2011.