Post analog

Post analog
18 Martie
2024

Post analog

Tot mai des le vorbesc tinerilor despre pericolele la care se expun atunci când petrec prea mult timp pe platformele de socializare sau pe jocurile video. De la deficitul de atenție și lipsa concentrării, până la întârzieri în dezvoltarea intelectuală și emoțională și la afecțiuni ale creierului; de la deficiențe de comunicare și tulburări de personalitate, până la depresie, dependență și agresivitate. Ca să nu mai amintim și de anumite aplicații – precum TikTokul – care au control total asupra telefonului și care, la rândul lor, sunt controlate de state totalitariste ce stochează datele utilizatorilor în servere tot mai mari, pentru a putea fi folosite ulterior, și putem bănui în ce scop.

De data aceasta vreau să mă adresez și celor mai mari – pentru că excesul de tehnologie afectează toate vârstele – și să le propun un post de la aceste aplicații. Nu doar pentru a scăpa de efectele sau de pericolele enumerate mai sus, ci mai ales pentru a ne procura suficient timp pe care să-l petrecem împreună cu Dumnezeu și pentru a-i descoperi voința sa sfântă. Desigur, unii vor spune că tocmai pe aceste rețele își găsesc miedul pentru suflet, făcând scrolling printre postările duhovnicilor virali. Dar fix aceasta este provocarea mea în Postul Mare: să deschidem mai mult Sfânta Scriptură și mai puțin ecranele digitale. Am convingerea că Dumnezeu preferă limbajul analogic, care este unul direct și accesibil tuturor, și nu pe cel digital.

Faptul că versetele Bibliei nu au fost scrise pentru like-uri este o dovadă în plus a preferinței lui Dumnezeu în ceea ce privește comunicarea. În schimb, textele spiritualiste cu iz estival – cele atât de distribuite și de redistribuite pe rețelele de socializare – se hrănesc cu reacțiile celor avizi după astfel de dulcegării, care să le valideze propria gândire. Amintesc doar de postarea falsă cu cele 15 recomandări atribuite Papei Francisc, care este reluată în toate posturile de peste an. Un creștin onest nu se va lăsa păcălit de cei care caută prin orice mijloace să devină virali și își va verifica întotdeauna informațiile, mai ales dacă vrea să le împărtășească și celorlalți. Eventual, semnalează și sursa acestora. Altfel, când nu știm ce distribuim, cel mai indicat e să postim de la a posta. În plus, capitolul șase al Evangheliei după Matei nu poate fi egalat de niciun comentariu, fie și al Papei, în ceea ce privește reflecția la milostenie, rugăciune și post. Cine dorește să se convingă de aceasta poate face scrolling în slow motion, între versetele 1-18 ale acestui capitol.

Iar dacă ne este greu să ținem post negru la platformele de socializare, să ne străduim măcar să filtrăm conținutul acestora. Bunul-simț rămâne cel mai bun instrument pe care îl avem la dispoziție, în acest sens. Să mai reținem doar că, dacă și-ar fi dorit popularitate, Isus și-ar fi amânat întruparea vreo 2000 de ani, până în era digitală.

Textul acesta este, așadar, o invitație la (re)descoperirea Cuvântului viu al lui Dumnezeu, în Sfânta Scriptură. O invitație la a așeza Biblia pe analog, în acest post, nu doar în biserici, ci și în propriile cămine. O invitație la a dezactiva toate notificările zilnice, tocmai pentru a putea distinge vocea clară a lui Dumnezeu și voia sa sfântă, în ceea ce ne privește. Pentru ca mai apoi, pornind de la această cunoaștere analogică a lui Dumnezeu, cu mintea limpede și cu ajutorul harului, să dobândim și noi începutul înțelepciunii și știința sfinților despre care vorbește Solomon, în pildele sale.

– Victor Ostropel

 

Credit foto: Today Testing