Pelerini la Ziua Mondială a Tineretului (I)

Pelerini la Ziua Mondială a Tineretului (I)
24 Iulie
2016

Pelerini la Ziua Mondială a Tineretului (I)

Fericiţi cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Matei 5,7) – aceasta este tema aleasă de Sfântul Părinte, Papa Fracncisc, pentru Ziua Mondială a Tineretului care se desfăşoară chiar în această perioadă la Cracovia. În căutarea milostivirii am plecat şi noi, un grup format din 40 de tineri ai Eparhiei Greco-Catolice “Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, la începutul acestei săptămâni, în Polonia. În drumul spre Silezia – regiune istorică din sudul Poloniei – am poposit la Sanctuarul Sfintei Fecioare de la Máriapócs, în Ungaria, şi am vizitat oraşul Kosice, în Slovacia. După mai bine de 20 de ore de la plecare, miercuri seara, am ajuns în Jastrzebie-Zdroj (Dieceza de Katowice), unde gazdele noastre ne-au primit în ropot de aplauze şi cu îmbrăţiţări calde.

Parohiile “Sfântul Albert” şi “Maria, Maica Bisericii” sunt cele care s-au ocupat de cazările noastre. Astfel, 17 familii ale acestor parohii s-au străduit să ne asigure tot confortul în toate aceste zile. În prima zi după sosirea noastră, pentru a ne dezmorţi după orele petrecute în autocar, prietenii din Jastrzebie-Zdroj ne-au pregătit un tur al oraşului cu bicicletele. După-amiaza, o parte din grupul nostru a participat la un concert la care au răsunat ritmuri muzicale din mai multe părţi al mapamondului, iar o altă parte a fost invitată la cină, împreună cu familii din parohia “Sfântul Albert”. Şi aici, tot muzica a fost cea care a întărit legăturile dintre cei prezenţi. Concertul însă a fost ţinut de gazdele poloneze şi de tinerele noastre talentate.

Vineri de dimineaţă am vizitat cochetul oraş medieval Pszczyna şi un parc al plantelor ornamentale, iar după-amiaza, împreună cu grupurile de pelerini venite în acelaşi oraş din America de Sud, din Orientul Îndepărtat, din Germania şi din Italia, am participat la Sfânta Liturghie şi la concertul gospel susţinut de trupa “God’s Property”.

Ieri, sâmbătă, am vizitat sanctuarul Doamnei noastre, protectoarea echităţii sociale şi a iubirii, din Piekary Slaskie. După prânz, am mers în Katowice, acolo unde pe un câmp imens, dieceza gazdă a organizat un eveniment care a cuprins, printre altele: cateheze referitoare la învăţătura Sfântului Ioan Paul II, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi, desigur, un concert care a electrizat zecile de mii de pelerini veniţi din toate colţurile lumii. Îmbrăţişările sincere şi selfie-urile cu diversele grupuri de pelerini au fost la ordinea zilei.

În acest moment, ne pregătim pentru Sfânta Liturghie care va fi celebrată în bisericile parohiale – acolo unde ne vom prezenta şi le vom mulţumi gazdelor pentru ospitalitate –, apoi, după ce vom servi prânzul împreună cu familiile, vom participa la un marş pentru viaţă şi pentru familii. Seara şi şederea noastră în Jastrzebie-Zdroj se vor încheia cu un un spectacol muzical de pantomimă intitulat “Sfântul Francisc”. Mâine dimineaţă ne vom porni către Cracovia, acolo unde ne vom întâlni cu Sfântul Părinte şi cu peste două milioane de alţi tineri pelerini. Şi dacă aceste prime zile au fost, citez: “super”, “tari” sau chiar “wow” – adică minunate, în limbaj obişnuit –, oare ce epitete vom găsi pentru cele care vor urma?

Victor Ostropel