Pelerini la Fecioara Săracilor de la Cărbunari-Blaj

Pelerini la Fecioara Săracilor de la Cărbunari-Blaj
25 Mai
2023

Pelerini la Fecioara Săracilor de la Cărbunari-Blaj

Sâmbătă, 20 mai, un grup de credincioși și tineri cercetași ai Parohiei Greco-Catolice din Râmnicu Vâlcea a participat la pelerinajul din luna mai, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj.

Ajunși în pădurea din Cărbunari, pelerinii vâlceni s-au alăturat pe Calea Crucii celor câteva sute de cinstitori ai Sfintei Fecioare Maria, care i-au adus Născătoarei de Dumnezeu prinosul lor de sărăcie sufletească. La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată de un sobor impresionant de preoți, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, i-a încurajat pe cei prezenți spunând că „Maica Sfântă este mama tuturor celor care știu că sunt săraci; (…) iar prin prezența la acest sanctuar, noi o venerăm pe Fecioara Sfântă ca fiind Împărăteasa săracilor, a noastră, a tuturor”.

După prânz, grupul de pelerini râmniceni a fost întâmpinat cu căldură, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, de PS Cristian care a răspuns întrebărilor tinerilor. Tot aici, părintele protopop al Blajului, Cristian Rus, le-a vorbit pelerinilor despre însemnătatea deosebită a municipiului de la confluența Târnavelor, despre personalitățile Școlii Ardelene și despre evenimentele istorice petrecute în micul oraș episcopal.

A urmat apoi vizitarea celor mai importante locuri ale Blajului: Piața 1848, prima școală superioară din țară cu predare în limba română, Castelul Arhiepiscopal, Parcul Avram Iancu, Câmpia Libertății etc. Toate acestea i-au ajutat pe pelerinii din Râmnicu Vâlcea să simtă și ei, câtuși de puțin, acel spirit al Blajului care nu se limitează doar la cazul particular al Bisericii Române Unite cu Roma, ci care exprimă acţiunea educativă și de modernizare a societăţii românești, în genere.