Faptul de a se crede superiori celorlalți i-a condus pe mai marii Legii la pierderea harului de a-l recunoaște pe Mesia. Prezumția de a fi în posesia Adevărului i-a făcut să creadă că vanitatea ar putea fi o virtute, astfel că refuzul lor de a se deschide lui Isus a deschis ușa mântuirii tuturor neamurilor. Uneori cădem și noi în ispita de a ne crede mai buni decât ceilalți. Dacă prin har nu suntem ca cei răi, deși avem același aluat al slăbiciunii, trebuie să știm că, asemănându-ne lui Isus, ne abținem de la judecată și nu răspundem răului cu rău. Trăind și oferind iertarea, compasiunea, viața omului credincios ține, într-adevăr, de cuvânt și merge pe încrederea în Dumnezeu. [...]

Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București P. S. Episcop Mihai la ceremonia întoarcerii în patrie a osemintelor reginei Elena

P. S. Episcop Mihai  la ceremonia întoarcerii în patrie a osemintelor reginei Elena
18 Octombrie
2019

P. S. Episcop Mihai la ceremonia întoarcerii în patrie a osemintelor reginei Elena

Am fost azi – contra oricărui protocol desemnat și în ciuda aparențelor – să reprezint Biserica Română Unită din capitală la sosirea în țară a osemintelor Reginei Mame Elena.

S-a întors o mare Doamnă din casa regilor care i-au obținut acestei țări un loc în istoria lumii civilizate. Fără această Doamnă nu l-am fi avut pe Rege, fără truda și distincția acestei Femei Mame n-am fi putut să înțelegem că prețul demnității pentru copilul său de caracter n-ar fi putut fi decât jertfa de a nu se desprinde de slujirea Adevărului.

Ni s-a permis și nouă, celorlalte culte, să mergem lângă sicriu pentru a face o scurtă rugăciune de pomenire în tăcere. Am făcut-o bucuros pentru un asemenea suflet care amintește că și în țara aceasta se află onoare și se trăiește după principii. Respectul pentru Monarhie al omului de bun simț n-are, bineînțeles, de-a face nici cu poveștile copilăriei și nici cu melancolia față de un Ancien regime. După 1990, mulți compatrioți, urmărind cu entuziasm figura Regelui, și-au exprimat gustul firesc față de adevăr și de România nealterată. Din mila Domnului acest lucru arată că urmărești repere și că te cauți pe tine însuți, imaginându-ți România firească și mai ales normală.

Chiar dacă noblețea pare să fi amuțit de mult, înțelepciunea Cerului – care nu ține cont de vanități prăfuite și mofturi de clasă – continuă să nu se suprapună peste superbia lumii și să arate calea de urmat. Dumnezeu să-i facă parte cu drepții Mamei Regelui. Să doarmă în pace până la obșteasca Înviere în pământul patriei, alături de Țara reculeasă – sperăm – din colbul deșertăciunilor.

+Mihai, episcop