Olimpiada Națională de Religie Catolică (Oradea, 19-23 aprilie 2023)

Olimpiada Națională de Religie Catolică (Oradea, 19-23 aprilie 2023)
26 Aprilie
2023

Olimpiada Națională de Religie Catolică (Oradea, 19-23 aprilie 2023)

În perioada 19 – 23 aprilie 2023 s-a desfășurat etapa Națională a Olimpiadei de Religie pentru Cultele Romano Catolic – limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/licee teologice, catolice și greco-catolice, clasele IX-XII. La Olimpiadă au participat 165 de elevi din 17 județe.

De la Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu”din București au participat 11 elevi din gimnaziu și liceu, însoțiți de prof. sr. Paula Rus, precum și de profesorii: sr. Maria Fodoca, sr. Ana Man, sr. Cristina Cobzaru, care au făcut parte din Comisia Naţională de Evaluare.

Deschiderea oficială a Olimpiadei a avut loc în seara zilei de 19 aprilie, într-un cadru festiv, la Filarmonica de Stat Oradea, cu participarea unor personalități ale orașului și județului: Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, domnul Cătălin Pîslaru – inspector general din Ministerul Educației, domnul Horea Abrudan – inspector școlar general al ISJ Bihor, domnul Florin Negruțiu – inspector școlar pe Religie, doamna Antonia Nica – viceprimarul Municipiului Oradea. După discursul personalităților a urmat un frumos moment artistic la care a contribuit: Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea; Cvartetul Espressione;   interpreta Anda Cristea, o echipă de gimnastică ritmică a Liceului Sportiv și Ansamblul folcloric de copii și tineret „Florile Bihorului” de la Palatul Copiilor Oradea.

În dimineața zilei de 20 aprilie Preasfinția Sa Virgil Bercea împreună cu un sobor de preoți au celebrat  Sfânta  Liturghie la Catedrala „Sfântul Nicolae”, unde cu toții, elevi participanți și profesori, ne-am rugat pentru bunul mers al Olimpiadei invocând asistența Spiritului Sfânt și protecția Sfintei Fecioare Maria.

Cu emoție, în clasele Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” – gazda acestui eveniment – elevii au susținut proba scrisă apoi, după masa de prânz, au vizitat diferite obiective de interes turistic din Municipiul Oradea, împreună cu profesorii lor însoțitori.

În seara aceleiași zile la ora 19:00, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, toți elevii împreună cu profesorii au participat la  Conferința „Liceeni odinioară în Mica Romă”, a teologului, traducătorului, eseistului și poetului Cristian Bădiliță.

Momentele recreative au continuat și a doua zi cu vizitarea unor obiective turistice din zona Beiuș.

După evaluarea lucrărilor de către Comisia Naţională de Evaluare, festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 22 aprilie. Câștigătorii au fost felicitați, premiați și încurajați să rămână deschiși acțiunii harului în toată viața lor și să devină martori ai lui Cristos pentru cei din jurul lor. Elevii, prin lucrările lor, au arătat implicare, seriozitate, profunzime în trăirea credinței, precum și rolul important pe care Religia îl are în viața lor.

Iată și două impresii ale elevilor participanți:

Olimpiada de anul acesta ținută la Oradea a fost o olimpiadă super organizată și chiar plina de activități. De la surpriza cu hotelul de 4* până la excursia din peșteră, una dintre atracțiile mele preferate. Liturghiile au fost pline de învățătură și mănăstirile pline de istorie, la fel ca orașul Oradea este un oraș frumos și plin de istorie care trebuie explorată. Am avut minunata ocazie sa ne împrietenim și să creăm noi legături cu elevi din toate colturile țării. In concluzie, a fost o experiență frumoasă și plină de învățătură.
– Morar Cătălin

Olimpiada desfășurată la Oradea a fost o experiență frumoasă care mi-a oferit oportunitatea de a vedea locuri noi și de a face cunoștința cu oameni minunați. A fost prima dată când am vizitat Oradea și am rămas foarte surprinsă de curățenia orașului , dar și de corectitudinea, blândețea amabilitatea locuitorilor și a coordonatorilor. De asemenea , organizarea a fost excepțională, hotelul aspectuos , obiectivele fermecătoare și programul bine sistematizat. Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei Olimpiade! Cu siguranța voi reveni la Oradea!
– Pena Alexandra, București