Viața și alegerile martirilor confirmă faptul că unitatea Bisericii se manifestă în atașamentul omului credincios față de Adevărul lui Isus. Putem pierde orice, dar nu Adevărul Lui! Acest Adevăr este de trăit cu sfințenie. Nu părerile lumii, cu atât mai puțin opiniile personale arbitrare. Fidelitatea față de cuvântul lui Isus oferă, de fapt, garanția că nu rătăcim calea mântuirii. Fiindcă „cel ce se va rușina de mine și de cuvintele mele, de acesta și Fiul Omului se va rușina, când va veni întru mărirea sa”. [...]

Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București Știri Obolul Sfântului Petru

Obolul Sfântului Petru
02 Octombrie
2020

Obolul Sfântului Petru

Duminică, 4 octombrie, colectele din toate bisericile catolice sunt destinate Obolului Sfântului Petru, reprezentând ajutorul pe care credincioșii catolici îl oferă Sfântului Părinte pentru numeroasele necesități ale Bisericii Universale și pentru actele de caritate ale Papei față de cei mai nevoiași.

Operele de caritate susținute de Sfântul Părinte i-au ajutat și pe bolnavii de coronavirus din România. În luna aprilie, Papa Francisc a donat cinci ventilatoare pulmonare și alte materiale medicale (200 de combinezoane, 900 de măști FFP2 și 5000 de măști sanitare) către spitalul din Suceava. În contextul pandemiei COVID-19, prin Obolul Sf. Petru s-au concretizat alte numeroase proiecte caritative în America Latină, Liban, Ucraina, Italia, Spania, Albania, Hong Kong, atât prin donații directe, cât și prin oferirea de echipamente și materiale sanitare.

Obolul Sfântului Petru continuă o practică foarte veche ce își are originea de la începuturile creștinismului. Faptele Apostolilor (Fap 4,34; 11,29) menționează sprijinirea materială a celor care vesteau Evanghelia, în beneficiul celor aflați în nevoi. La sfârşitul secolului al VIII-lea, anglosaxonii, după convertire, s-au simţit atât de legaţi de episcopul Romei, încât au decis să-i trimită Sfântului Părinte, în mod constant, o contribuţie anuală. Astfel a apărut Denarius Sancti Petri (Pomană pentru Sfântul Petru), o practică ce s-a răspândit repede în ţările europene şi pe care Papa Pius al IX-lea a binecuvântat-o în august 1871, prin enciclica Saepe venerabilis.

În mod tradițional, colecta pentru Obolul Sfântului Petru are loc pe data de 29 iunie, în sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sau în duminica imediat următoare. Anul acesta, din cauza urgenței sanitare, colecta pentru Obolul Sfântului Petru a fost transferată pe 4 octombrie, când Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Francisc din Assisi.