Începând cu 29 septembrie 2024, părintele Cristian Ioanette, preot „donum fidei” la București, aparținând eparhiei de Cluj-Gherla, a fost numit prin decret episcopal Administrator al parohiei „Maica Domnului” (Acvila), cu toate drepturile și responsabilitățile prevăzute de Dreptul Bisericilor orientale și de legislația eparhială. [...]

„Nouă meșteri mari…” – Tabăra de vară a cercetașilor de pe Valea Comorilor – Comăna de Sus

„Nouă meșteri mari…” – Tabăra de vară a cercetașilor de pe Valea Comorilor – Comăna de Sus
12 August
2021

„Nouă meșteri mari…” – Tabăra de vară a cercetașilor de pe Valea Comorilor – Comăna de Sus

După un an și jumătate de pandemie, timp în care activitățile și ieșirile cercetașilor au fost limitate din cauza restricțiilor firești, Scorpionii și Vulturii – cele doua patrule ale grupului „Fericitul Vasile Aftenie” au pornit din nou în aventură.

Deși scurtă, și cu mai puțini cercetași decât în mod obișnuit, tabăra de vară din Comăna de Sus a reușit să își atingă obiectivul: acela de a ne ajuta să reintrăm în spiritul cercetășesc. Pentru mulți cercetași aflați la prima lor tabără, aceste zile, pe care și le vor aminti cu siguranță multă vreme de acum, au fost cea mai bună ocazie de a-și cunoaște patrula mai bine, de a lega prietenii și de a învăța importanța jocului și a serviciului.

Marele Joc, olimpiada și concursul culinar i-au învățat regulile competiției și fairplay-ul, iar veghile concepute în jurul legendei Meșterului Manole i-au învățat că, în lipsa sacrificiului și a iubirii, nimic trainic nu poate fi clădit. Tânărul cercetaș renunță la confortul casei sale pentru a porni, alături de patrulă, într-o aventură menită să îi pună limitele la încercare și să îl obișnuiască cu situațiile anevoioase, căci „Cercetașul cântă și surâde la greu”, să-l învețe să împartă bucurii și necazuri, realizări și eșecuri, victorii și înfrângeri cu membrii patrulei sale și să fie alături de aproapele, întotdeauna gata să îl ajute fără a aștepta ceva în schimb.

Activitățile acestor zile au fost pregătite de Toma Dragomir, a carui experiență a fost esențială în buna organizare a taberei, ajutat de Gelu Trandafir și de drumeții Alex, Costi și Octavian, care și-au asumat responsabilitatea de a da mai departe ceea ce au învățat și de a-i forma pe cercetași, așa cum și ei au fost. Cel mai important este că toți, atât liderii, cât și cercetașii am plecat mai motivați și mai dornici să continuăm aventura în următorul an cercetășesc.

Mulțumiri Primăriei Comăna care, ca și în 2018, ne-a acordat toată susținerea pentru organizarea acestei tabere. Preoții Andrei Mărcuș, asistentul spiritual al grupului din București, și Octavian Berețean, și Mihai Șona, proaspăt absolvent de teologie la Roma, ne-au îndrumat spiritual în aceste zile.

• Octavian Neculau


„Zilele din tabără au fost mai grele decât m-am așteptat, dar m-au facut să realizez cât de important este să ascult (și să cer) părerea celor din jur, că suntem dependenți de tehnologie și că aceste tabere ne scot din zona de confort. La început, la construcții, părea ca timpul trece greu, însă acum, de acasă, îmi este dor de pădurea în care răsunau strigătele noastre și de toți frații cercetași cu care am râs și am cântat. Activitățile ne-au ținut în priză, fără a mai avea timp să ne gândim la telefonul mobil de care suntem dependenți, și ne-au determinat să lucrăm în echipă. Cu toții am înteles că fiecare are ceva de făcut și că trebuie să fim atenți la ce ni se spune. Am adunat amintiri frumoase și așteptăm nerăbdători următoarea tabăra!
◙ Cosmin Vrabie – Cosmo, șeful patrulei Scorpionii
 
„A fost prima mea tabără ca cercetaș. La lupișori, îmi imaginam că taberele de cercetași sunt mult mai grele din poveștile pe care mi le spunea Iosif. După un an întreg de stat în casă, mi-a fost puțin greu mie, și cred că și membrilor patrulei mele să ne confruntăm cu „sălbăticia”. Dar am reușit în ultimele zile să ne amintim viața de pe munte și să ne dscurcpm bine. De la lupișori abia așteptam să văd cum e un Mare Joc față de Marea Vânătoare, pentru că înțelesesem că e cea mai tare parte a taberei. Am înțeles ideea taberei ca fiind una de revenire și că nu a putut să aibă intensitatea celor de dinainte de pandemie, dar eu cred că metriza a reușit destul de bine să creeze și să gestioneze o tabără scurtă și puțin diferită, având în vedere că mulți cercetași eram începători.”
◙ Fabian Ivan, Vulturii