Faptul de a se crede superiori celorlalți i-a condus pe mai marii Legii la pierderea harului de a-l recunoaște pe Mesia. Prezumția de a fi în posesia Adevărului i-a făcut să creadă că vanitatea ar putea fi o virtute, astfel că refuzul lor de a se deschide lui Isus a deschis ușa mântuirii tuturor neamurilor. Uneori cădem și noi în ispita de a ne crede mai buni decât ceilalți. Dacă prin har nu suntem ca cei răi, deși avem același aluat al slăbiciunii, trebuie să știm că, asemănându-ne lui Isus, ne abținem de la judecată și nu răspundem răului cu rău. Trăind și oferind iertarea, compasiunea, viața omului credincios ține, într-adevăr, de cuvânt și merge pe încrederea în Dumnezeu. [...]

Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București Invitație la fericire

Invitație la fericire
12 Iulie
2019

Invitație la fericire

Invitație la fericire – așa poți să rezumi, în doar trei cuvinte, evenimentul organizat duminică, 14 iulie, de Librăria Humanitas din Râmnicu Vâlcea, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul“. Este vorba de lansarea a două noi titluri: Martori ai Fericirii: șapte vieți de sfinți români“ de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu și „Există o zare. Despre truda lui Dumnezeu de a pune lucrurile la punct“ de PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București. Oricât de mult te-ai strădui, nu poți să redai întocmai sentimentele care au răscolit adâncul sufletelor noastre la prezentarea atât de pătrunzătoare și de intimă a celor două cărți ale căror titluri ne invită la sfințenie. Fiecare cuvânt rostit în cadrul prezentării a pătruns parcă până în cel mai îndepărtat colțișor al inimilor noastre, ca și când Dumnezeu trudea să pună tot ceea ce e mai bun în fiecare. O trudă delicată care să nu cumva să ne tulbure alergarea spre El.

Doamna Francisca ne spunea că, de fapt, cel care ne caută și ne cheamă totodată pe fiecare dintre noi este Dumnezeu, deoarece noi nu putem nimic fără El, oricât de mult am încerca. Și ce tată nu și-ar dori ca fiii săi să fie deplin fericiți! Și ce multe închipuiri poate să aibă fericirea în inimile celor care îl au temei al vieții lor pe Dumnezeu! Tocmai datorită acestui motiv, cei șapte episcopi beatificați de Papa Francisc la Blaj au fost dintotdeauna fericiți, atât în timpul vieții din libertate, cât și în timpul suferinței și al martiriului.

Doamna Monica ne-a făcut cunoștință cu fiecare fericit episcop în parte atât de personal, încât la sfârșitul evenimentului am plecat cu șapte noi prieteni pe care să-i păstrăm aproape de sufletele noastre.

Îi mulțumim deci Domnului că, în truda lui, nu obosește să ne caute, să ne găsească și să ne sfințească prin harurile sale nesfârșite.

Iulia-Veronica Ostropel