Instalarea noului administrator parohial la biserica „Maica Domnului” (Acvila) din București

Instalarea noului administrator parohial la biserica „Maica Domnului” (Acvila) din București
18 Octombrie
2022

Instalarea noului administrator parohial la biserica „Maica Domnului” (Acvila) din București

Duminică, 16 octombrie 2022, cum fusese deja anunțat la începutul Anului bisericesc, Preasfințitul Mihai a celebrat Sfânta Liturghie în parohia „Maica Domnului” cu ocazia retragerii din misiune a părintelui Constantin Oltean și instalarea noului administrator parohial în persoana părintelui Silviu Moșneag.

La sfârșitul celebrării, înainte ca părintele protopop Dan Florian Popescu să dea citirea decretului de numire al noului administrator parohial, Preasfințitul a ținut cuvântul de învățătură la Evanghelia duminicii, spunând:

E semn de mărinimie sau neglijență faptul că Dumnezeu seamănă peste tot?

De la început, cu bună știință, Dumnezeu se lasă în persoana lui Isus pradă fatalității omenești! A da urechilor noastre șansa să audă ceea ce le-a fost menit, conduce la adevărul că viața lui Isus n-a fost decât o mare risipă în favoarea noastră. Și, cu toate că pare să iasă în pierdere, mărinimia lui Dumnezeu față de noi rămâne necondiționată. Riscăm, deci, să rămânem blocați pe nota discordantă a lejerității Domnului în a-și plasa iresponsabil „investiția” însămânțării peste tot. Semănătorul seamănă chiar și acolo unde perspectivele seminței de a încolți (răspunsul la cuvântul lui, se înțelege) nu sunt deloc promițătoare. Această atitudine lipsită de calcul pe care Dumnezeu o afișează și pe care noi o numim neglijență și risipă, după ordinea precedențelor din lume, este cheia principală a parabolei Semănătorului.

Isus ne sugerează deja simplitatea problemei: „cu inimă bună și curată, îl păstrează [cuvântul] și rodesc întru răbdare”. În terenul pe care-l deținem, dincolo de solul neprimitor – pietros, năpădit de buruieni sau cel pe care s-a bătătorit poteca – vom găsi până la urmă o falie strâmtă de pământ roditor? „Fără inimă bună și curată” chiar și în preajma cuvântului lui Isus, viața nu e făcută să convingă pe nimeni despre valoarea credinței.

Poate și de aceea Pilda semănătorului ne spune că nu putem asculta decât ceea ce alegem… să auzim. Diferența locurilor peste care cade sămânța mărturisește de fapt care ne sunt preocupările și în ce fel soi de cultură alegem să ne investim viața. Faptul că Isus își expune cuvântul inconsistenței noastre, asumând riscurile necondiționatei sale iubiri, este un lucru extraordinar pentru speranță. Pilda semănătorului ne arată, prin urmare, ce soi de investiții face Dumnezeu, cât răbdă și cât așteaptă cu bună știință că timpul ar putea juca în favoarea noastră, dacă îl vom folosi ca atare. Dincolo de eșecurile noastre, putem găsi oare cel puțin o falie strâmtă de pământ roditor printre pietrele și buruienișul peste care ne conduce viața!

“Cel ce se laudă în Domnul să se laude”. „…Cuvântul meu și propovăduirea mea nu stăteau în cuvinte de înduplecare ale înțelepciunii omenești, ci în adeverirea Spiritului și a puterii, pentru ca credința voastră să nu fie în înțelepciunea oamenilor, ci în puterea lui Dumnezeu”.

Preasfințitul Mihai a mulțumit părintelui Constantin Oltean pentru devotamentul, spiritul de jertfă și seriozitatea cu care a păstorit comunitatea încă din anii 90, după hirotonire. În semn de recunoștință, la 1 septembrie 2022, părintelui Oltean, vicar general al episcopiei între 2014 și 2022, i-a fost acordată Diploma de onoare „Bunavestire”.