În perioada 18-22 iunie, elevii claselor a 10-a și a 11-a de la Liceul Greco Catolic „Timotei Cipariu” din București, clase cu profilul turism religios, au efectuat stagiul de practică de la sfârșitul anului școlar 2022-2023. Ei au fost însoțiți de profesorii Alina Bădiță, Cristian Ionescu și sr. Ana Man.
În data de 18 iunie, duminica, s-a plecat din București spre Oradea.
După ce au admirat frumusețea văii Oltului, elevii au făcut un exercițiu practic prezentând câteva obiective turistice ce urmau să fie văzute în stagiul de practică.
Prima oprire a fost făcută la biserica greco-catolică din Șibot unde ne-a așteptat părintele protopop de Orăștie, Silviu Bindea, pentru Sfânta Liturghie. După terminarea ceremoniei religioase, însoțiți de sfinția sa, am vizitat biserica greco-catolică din Orăștie, cu hramul Sfântul Ilie Tesviteanul, o biserică nouă construită la începutul anilor 2000.
Am continuat drumul spre Deva unde ne-am oprit să vizităm Muzeul Civilizației Dacice și Romane care găzduiește numeroase colecții arheologice din perioadele: preistorică, dacică și romană, premedievală și medievală timpurie, colecții numismatice, unelte, icoane pe sticlă, colecții de științe naturale. De asemenea, am văzut Lapidariul, cea mai interesantă expoziție a muzeului din Deva, care conține mii de obiecte din piatră vechi de mii de ani.
După un traseu minunat prin Brad, Țebea, Hălmagiu și Beiuș, am ajuns seara la Oradea.
A doua zi, însoțiți de domnul Demeter Constantin, am vizitat municipiul Oradea care ne-a încântat cu frumoasele sale monumente istorice și artistice. O parte dintre acestea le-am și vizitat cum ar fi Sinagoga Ortodoxă, Catedrala greco-catolică, Catedrala romano-catolică, Catedrala ortodoxă.
În ziua următoare ne-am îndreptat pașii spre Șimleu Silvaniei. Un prim popas l-am făcut în localitatea Porț unde ne-a întâmpinat părintele Ionuț Costaș care ne-a însoțit la cea mai veche biserica greco-catolică din lemn din Sălaj, datată de la 1792. La Șimleu Silvaniei ne-a așteptat părintele protopop Nicolae Bodea care ne-a condus mai întâi la mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea Bic, înființată în anul 1994 în poiana de la marginea acestei localități ce actualmente aparține de orașul Șimleu Silvaniei. Strămutarea bisericii monument de lemn de la Stâna, construită în anul 1778, reprezintă momentul de început pentru mănăstire.
A urmat un popas pentru masă la parohia greco-catolică din Șimleu Silvaniei unde părintele Nicolae, doamna preoteasă și câteva credinciose din parohie ne-au fost adevărate gazde. După masa de prânz, am vizitat biserica greco-catolică cu hramul „Sfânta Treime” construită în anul 1998.
Părintele protopop ne-a însoțit apoi la Bădăcin, locul de naștere al marelui om politic Iuliu Maniu. Aici ne-a întâmpinat părintele Cristian Borz care ne-a prezentat Casa Memorială „Iuliu Maniu”.
Elevii au fost interesați de obiectele personale și de mobilierul care au aparținut lui Iuliu Maniu și casei sale, de camera sa de locuit, de capela sa, precum și de biroul cu ustensilele sale, inclusiv telefonul, toate recuperate de prin diferite locuri. După această vizită ne-am întors la Oradea încărcați de istorie și cultură.
În ziua a patra a acestei excursii de studiu am plecat de dimineață spre Cluj cu regrete în suflet că ne despărțim de acest oraș atât de minunat.
La Cluj am fost întâmpinați de părintele Marius Câmpean, membru în cadrul Biroului pentru pastorația tinerilor și a copiilor care ne-a fost ghid pentru câteva ore, prezentându-ne principalele obiective din centrul orașului de la poalele Feleacului: Piața Unirii, biserica romano-catolică „Sfântul Mihail”, biserica franciscană, catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față”, biserica piaristă, etc. Prin modul său plăcut de prezentare a orașului și abilitatea de comunicare, părintele ne-a încântat și prin ușurința cu care s-a raportat la tineri; nu a lipsit nici momentul de relaxare la o înghețată oferită de părintele Marius.
După o despărțire cu regrete de orașul Cluj, am ajuns seara în localitatea Săndulești, la locul de cazare. Aici ne-a așteptat părintele protopop Florin Gheorghiu împreună cu doamna preoteasă, care au fost foarte primitori și ospitalieri, îngrijindu-se să nu ne lipsească nimic.
În ziua următoare, după ce am vizitat biserica greco-catolică din Săndulești și ne-am luat rămas bun de la gazde, am pornit spre București. O primă oprire am făcut-o la Cheile Turzii, un loc minunat care ne-a încântat privirea și ne-a umplut inima de bucurie pentru atâtea minunății și frumuseți ale creației lui Dumnezeu. A doua oprire am făcut-o la Biertan unde am fost întâmpinați de părintele Tudor Gecășan și doamna preoteasă Corina care ne-au așteptat cu masa pusă. După alte câteva ore de mers cu autocarul, seara, am ajuns la București.
La sfârșitul acestor zile de călătorie putem spune că am avut parte de un stagiu de practică reușit, timp în care ne-am îmbogățit cunoștințele cu lucruri noi și interesante și am întâlnit oameni care pot fi modele în viață pentru tinerii de astăzi.
În drum spre București elevii au împărtășit impresii cu momentele care i-au marcat cel mai mult în această excursie de studii.
Mulțumiri tuturor celor care ne-au primit și ne-au îndrumat cu o dăruire care ne-a mișcat pe toți. Mulțumim și părintelui Andrei Mărcuș Vicar General al Eparhiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București pentru sprijinul dat în buna desfășurare a unor momente din stagiul de practică.
Una dintre profesoarele care au însoțit grupul de elevi a fost impresionată de activitatea și primirea deosebit de călduroasă de care grupul a avut parte spunând: „am văzut o altă față a Bisericii pe care nu o cunoscusem”.
Gânduri la sfârșitul perioadei de practică
Ana Brad – 10 B
Am plecat în pelerinajul nostru de la București, de cu noapte, spre Oradea: ochii mi se cam închideau de somn, dar drumul lung și frumos, m-a trezit și m-a bucurat; fiind duminică, ne-am oprit la Șibot pentru Sfânta Liturghie, am vizitat noua biserică greco-catolică din Orăștie, apoi am plecat spre Deva.
La “Muzeul Civilizației Dacice și Romane” din Deva m-a impresionat simbolistica statuilor, animalele împăiate … și mai ales o bijuterie deosebită cu multe forme, din acea perioadă. Prezentarea propusă de ghidul muzeului a fost esențială pentru a descoperi noi lucruri din perioada romană.
Într-un târziu am ajuns la Oradea și ne-am cazat la Mănăstirea Franciscană. Următoarea zi, după ce am luat micul dejun, am mers la Sfâta Liturghie, unde ne-am mai liniștit, iar apoi a urmat o zi plină în care am vizitat majoritatea obiectivelor turistice din oraș.
Vizitele care m-au fascinat cel mai mult au fost cele de la Catedralele și bisericile vechi, care înafară de arhitectura lor unică aveau și un aer solemn, parcă din alte timpuri. De asemenea, interesantă mi s-a părut și Sinagoga Ortodoxă, fiind prima oară când intram într-un astfel de lăcaș. Ocazia de a întâlni evrei pentru mine a fost unică.
Mâncarea de la prânz și de la cină s-a servit la cazarea băieților și pot spune că a fost foarte bună chiar dacă nu am reușit să gust din toate.
A treia zi nu am mai reușit să vizitez împreună cu colegii mei.
A patra zi am fost la Cluj. Am vizitat câteva biserici frumoase și am avut parte de un preot îndrumător foarte generos, un adevărat model pentru noi. Am văzut Universitatea, oameni frumoși și clădiri bine conservate; de asemenea. Am avut parte de o splendidă belvedere din turnul Catedralei „Sfântul Mihail” care m-a fascinat.
Seara târziu, ajunși la locul de cazare am fost încântată, deoarece locația era într-un mic sat de la poalele Cheie Turenilor.
Sarmalele, bunătățile, hora și voia bună au trezit românii din noi.
În ultima zi, de dimineață, am vizitat mica bisericuță din Săndulești, apoi am plecat spre Cheile Turzii unde ne-am oprit admirând peisajul. Această oprire din urmă m-a umplut de energie, de bine și pace.
În opinia mea fiecare pelerinaj este unul unic, având mereu câte o experiență deosebită.
Mulțumim tuturor celor care au organizat acest pelerinaj didactic: am văzut și am înțeles multe lucruri noi și frumoase, am simțit că am fost întâmpinați cu drag de biserică, de preoți și credincioși. Vă mulțumim!
Cristina Bratu – 11B
Ceea ce vă voi spune va fii puțin diferit față de ceea ce vă așteptați. De ce? Pentru că eu am ales să vă spun ce am învățat din această scurta dar intensă perioadă de practică.
Începem cu ziua de duminică, prima zi, în care am avut parte de doamna Corina Munteanu din Deva, ghidul nostru de la muzeul din Deva, care ne-a explicat pas cu pas cum să fii un ghid perfect și atractiv pentru toate categoriile de vârste.
A doua zi, am vizitat Oradea împreună cu domnul Demeter. De la acesta am învățat faptul că, dacă vrei să devii ghid trebuie să fii foarte pasionat, bine documentat și mândru de această profesie.
Oh no.. am ajuns la penultima zi.. ziua de joi pe care am petrecut-o la Cluj Napoca. Pentru mine sincer a fost una din cele mai frumoase și interesante zile. Alături de noi a fost părintele Marius, care a ales să ne fie și ghid prin Cluj. Acesta m-a învățat o lecție foarte importantă: trebuie să fii om cu tine înainte de a fii om cu cel de lângă tine!
În concluzie, a fost o periiadă de practică interesantă și plină de surprize. Am aflat lucruri noi și m-am simțit bine alături de oamenii care au fost lângă mine. Vă mulțumesc tuturor pentru tot!
Jos pălăria pentru toată răbdarea profesorilor, și mulțumiri domnului șofer care ne-a adus în siguranță acasă!
Gabriel Kudryct – 11B
Pentru mine a fost o experiență de practică inedită deoarece am învățat foarte multe lucruri despre cum trebuie să fie un ghid turistic bun. De exemplu pentru a fi un ghid bun trebuie să fii bun cunoscător și pasionat de ceea ce prezinți, să ai multă răbdare și înțelegere; practic trebuie să vrăjești ascultătorii, publicul, turiștii. Nu mă așteptam să fiu atât de captivat de locurile vizitate, de istoria lor bogată. M-a impresionat în mod deosebit Clujul.
Cel mai mult m-a impresionat Biserica “Schimbarea la Față”.
Primirea călduroasă din partea diferitelor comunități locale din Biserică și dăruirea în a avea o cazare și o mâncare bună, m-au surprins și bucurat.
A consemnat
Sr. Ana Man CIN
Prof. Liceul Greco Catolic „Timotei Cipariu”