Elevii de la Timotei Cipariu la Olimpiada de Religie de la Iași

Elevii de la Timotei Cipariu la Olimpiada de Religie de la Iași
05 Mai
2022

Elevii de la Timotei Cipariu la Olimpiada de Religie de la Iași

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2022 s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de Religie pentru cultele Romano-Catolic și Greco-Catolic, organizată și găzduită, pentru prima dată, de municipiul Iași; au participat 150 de elevi, clasele V-XII, din diferite școli și licee din țară.

De la Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu”din București au participat 11 elevi din gimnaziu și liceu, însoțiți de prof. Iustin Alexandru, precum și de profesorii: sr. Maria Fodoca, sr. Ana Man, sr. Cristina Cobzaru, care au făcut parte şi din Comisia Naţională de Evaluare.

După un drum de șase ore cu trenul, ajunși la Iași, grupul de elevi a fost întâmpinat de studenții seminariști de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” care i-au însoțit la locurile de cazare pregătite în incinta institutului. Aici au făcut cunoștință cu ceilalți elevi veniți din diverse colțuri ale țării.

Deschiderea oficială a Olimpiadei a avut loc în după amiaza zilei de 27 aprilie, într-un cadru festiv, la Palatul Culturii din Iași, cu participarea unor personalități ale orașului și județului: Preasfinția Sa Iosif Păuleț, episcop romano-catolic de Iași, reprezentanți din partea Inspectoratului școlar și a Consiliului Județean Iaşi. Participanții s-au bucurat și de un frumos moment artistic oferit de Schola Cantorum a Institului Teologic Romano-Catolic din Iași. S-a continuat apoi cu celebrarea Sf. Liturghii la catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, unde cu toții, concurenți și profesori, ne-am rugat pentru bunul mers al olimpiadei invocând asistența Spiritului Sfânt și protecția Sfintei Fecioare Maria.

Cu emoție, în dimineața zilei de joi, 28 aprilie, în aulele puse la dispoziție de Institutul Teologic – gazda acestui eveniment – elevii au susținut proba scrisă apoi, după masa de prânz, au vizitat municipiul Iași, împreună cu profesorii lor, au descoperit bogăția culturală și spirituală a orașului. Momentele culturale și recreative au continuat și zilele următoare cu vizitarea unor obiective turistice din Iași.

După evaluarea lucrărilor de către Comisia Naţională de Evaluare, festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 30 aprilie. Câștigătorii au fost felicitați, premiați și încurajați să rămână deschiși acțiunii harului în toată viața lor și să devină martori ai lui Cristos pentru cei din jurul lor. Elevii, prin lucrările lor, au arătat implicare, seriozitate, profunzime în trăirea credinței, precum și rolul important pe care Religia îl are în viața lor.

Împreună am admirat implicarea Bisericii Romano – Catolice în formarea creştină a tinerilor, frumoasa revistă „Educatorul creştin”, Gazeta Olimpiadei înmânată fiecărui participant, bogate în conţinut şi frumos prezentate.

La această olimpiadă, elevii Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu”din București au obţinut un Premiu I, acordat elevei Comnea Cristiana din clasa a XII-a și un Premiu special, acordat elevei Dosoniu Cornelia Teodora din clasa a XI-a.

Toți participanții au fost foarte bucuroși de experiența pe care au trăit-o la Iași, de organizarea de excepție a olimpiadei, de întâlnirea cu ceilalți elevi veniți din toată țara, de noile prietenii care s-au legat între ei și de tot ceea ce au trăit la Iași în aceste zile.

Mulţumim Domnului, mulţumim Bisericii şi îi cerem sprijin spiritual pentru copiii şi tineri dornici de Dumnezeu.

  • Prof. Sr. Ana Valeria Man