Comunitatea greco-catolică din București a aniversat Jubileul de 25 ani al hirotonirii preoțești a PS Mihai, petrecută la Blaj, în 11 august 1996. La Catedrala „Sfântul Vasile cel Mare”, PS Mihai a celebrat Sfânta Liturghie alături de preoții din capitală.
O slujire întinsă deja pe un sfert de veac a celui care, la vremea hirotonirii episcopale, era cel mai tânăr dintre episcopii catolici.
O slujire marcată atât de răspunderea urmării unor Fericiți episcopi martiri – Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu în scaunul episcopal de la București, cât și de deschidere de drumuri: la Roma, la începutul anilor ’90, când s-a redeschis Colegiul Pio Romeno; apoi la Paris, unde a ajutat misiunea venerabilului Monsenior Surdu; revenirea de la Paris la Roma – ca spiritual al Colegiului și apoi vicerector și rector, momente care au marcat încredințarea către români a răspunderii conducerii Colegiului; numirea în 2007 ca episcop auxiliar al Blajului cu sediul la București și, în 2014, ca titular al nou înființatei episcopii greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București. Se împlinea astfel o veche dorință a comunității greco-catolice din capitală, iar PS Mihai le urma Fericiților episcopi martiri Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu, slujind în micuța catedrală de pe strada Polonă la altarul la care săvârșiseră Sfânta Liturghie și Fericiții martiri Ioan Bălan și Vladimir Ghika.
Duminica trecută, la liturghia din Catedrala Blajului, PS Mihai amintea de momentul în care Isus le-a cerut ucenicilor să se îndrepte spre Galileea după Înviere.
„În Galileea”, spunea PS Mihai în Catedrala Blajului, „cei 11 rămași vor regăsi universul de unde au fost pescuiți de Dumnezeu, acele locuri unde puteau să-și amintească de unde au plecat, așa cum face un om de omenie care nu uită niciodată care e casa lui, neamul lui, familia lui, dând mărire lui Dumnezeu pentru bucuria pe care Dumnezeu și-o face alegându-ne din nimicurile și din slăbiciunea existenței.”
Iar PS Mihai își continua reflecția asupra revenirii ucenicilor în Galileea: „Ucenicii aveau nevoie să înțeleagă că Dumnezeu îi alesese și îi pusese slujitori ai bucuriei Evangheliei Sale fără să își închipuie că ei sunt autorii acestor lucruri minunate pe care Dumnezeu nu încetează să le facă prin Biserică pentru fiecare suflet. Cu aceste simțăminte primim cuvântul lui Dumnezeu, pentru mine în special, pentru că celebrez un jubileu al hirotorii preoțești rememorând această datorie de a ne întoarce acolo unde Dumnezeu a început să scrie o istorie de har cu fiecare dintre noi.”
Întru mulți ani binecuvântați și rodnici în via Domnului, Preasfințite Părinte!
VIDEO: „După înviere, Isus le cere ucenicilor să se îndrepte spre Galileea…”