Dez-amăgirea – o trezire la simțul realității

Dez-amăgirea – o trezire la simțul realității
15 Iunie
2023

Dez-amăgirea – o trezire la simțul realității

„Dezamăgirea e o trezire la simțul realității”, și-a explicat PS Mihai Frățilă ultimul volum apărut la editura Humanitas Aventura dez-amăgirilor: Despre risipa lui Dumnezeu. „Sper ca rândurile de față să fie un sprijin pentru oricine trece prin oglinzile amăgirii–dezamăgirii. Aici, în acest cadru uimitor de fragil – credincioși sau necredincioși –, descoperim dimensiunea spirituală a vieții, depășind demagogia paradisurilor pământești de orice fel.“

La Bookfest 2023, doamna Tatiana Niculescu a vorbit despre acest volum ca despre:

… o carte surprinzătoare și de actualitate. Cum trăim într-o cultură a ecranelor și cum în jurul nostru, nu numai geografic, dar si ideologic, se duce un mare război contra realității, cartea PS Mihai Frățilă este de mare actualitate. Pentru că, poate mai mult decât altă dată, acum simțim impactul amăgirilor de toate felurile – ideologice, politice, mediatice, sentimentale – în viețile noastre, colective sau personale. (…) E o carte surprinzătoare pentru că ne-am aștepta ca dezamăgirea sa fie situație dramatică. Dezamăgirea e o durere, e ceva care ne doare atunci când ni se întâmplă în viață și nu am trăi-o dacă nu am fi fost mai înainte amăgiți de cineva, de ceva sau de propriile noastre fantasme, idei, gânduri, proiecții asupra realității. Cartea este curajoasă pentru că face din dezamăgire, așadar din durere, din suferință, o scară de creștere spirituală, o scară de creștere intelectuală dacă dezamăgirea se petrece în context intelectual, filosofic sau artistic, o scară de creștere personală dacă dezamăgirea se petrece într-un cadru profesional, familial, sentimental sau intim. Dezamăgirea trebuie citită așadar în cheia ei pozitivă, în ceea ce ne aduce pedagogia durerii, pedagogia suferinței într-o viață de om. Aceasta este pledoaria autorului față de acest binom: amăgire – dezamăgire.

Cu ocazia lansării de la librăria Humanitas Cișmigiu, domnul Horia Roman Patapievici a explicat metoda propusă de PS Mihai.

Este o metodă de înțelepciune și, în același timp, este o metodă de situare în datul pe care-l avem la dispoziție. Ne-am născut aici, în acest timp și nu în altul, în acest timp noi trebui să ne orientăm, să găsim o busolă, căci asta înseamnă metodă în grecește, a te pune pe drumul către ceva. (…) Cheia acestei metode o reprezintă acești trei pași: dez-amagirea, apoi asumarea suferinței sub orizontul asemănării cu Hristos și înțelegerea faptului că adevărul se descoperă doar în încercare.

Primul pas al acestei metode este dezamăgirea. Trebuie sa te dez-amăgești de amăgirile care decurg dintr-o situare falsă în timpul în care trăiești – cum ar fi aceea să crezi că trăiești pe vremea lui Anselm de Canterbury sau că ești contemporan cu Sfântul Toma de Aquino și să crezi că aceea e treaba cu tine; îi citești, dar tu ești în alt timp, în cel de acum. Pe de altă parte, să te dez-amăgești de amăgirile care decurg din ifosele răului, care sunt la lucru în permanență, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ. Dez-amăgirea constă în a privi viața în față.

Ce înseamnă a privi viața în față? Aici este doilea pas al metodei, înseamnă a accepta suferința care este parte inevitabilă din viață. Suferința e un dat al construcției, cine crede altfel este bovaric, se pune în afara condiției lui și si atunci intră în amăgirile care decurg din acestă falsă situare. A accepta suferința, dar a accepta-o sub semnul asemănării cu Hristos. a asuma faptul că suferința este dată simultan cu bucuria. Odată ce accepți pașii acestei metode, asemănarea cu Hristos se aprofundează ca o metodă de a asuma primul punct, care este dez-amăgirea.

Punctul al treilea constă în afirmația că adevărul se descoperă numai în ceasurile de încercare.
Modul în care descoperi adevărul este întotdeauna încercarea. Încercarea trebuie asumată sub acest pas, care este asemănarea cu Hristos.

„Este o carte bogată, bine scrisă, în care sufletul și inima sunt prezente, este o carte cumpănită, o carte în care se vede că autorul are experiența dez-amăgirii și, în același timp, practica duhovnicească a celui care nu amăgește”, a concluzionat Horia Roman Patapievici.

Prezent la lansarea cărții la Cluj, PS Claudiu, episcopul unit de Cluj-Gherla, a arătat că:

PS Mihai ne ajută să regăsim sensul pierdut al cuvintelor. Deja titlul și felul în care este scris – Aventura dez-amăgirilor, ne introduce în acest demers. Dezamăgirea este o trăire care ne lasă un gust amar, o tristețe în suflet… suntem dezamăgiți de oameni, de sisteme, de lucruri. Felul în care PS Mihai alege să ne propună adevăratul sens este unul în cheie pozitivă. Vedem de fapt că dezamăgirea este o eliberare, pentru că pleacă de la amăgire. Amăgirea este un fel de falsă profeție. Și, din acest punct de vedere, atunci când suntem dezamăgiți este un dar al lui Dumnezeu care ne revelează cum stau lucrurile cu adevărat: vezi lucrurile așa cum sunt și în legătură cu o persoană și în legătură cu o situație.