Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credință și nu se va da pe față omul nelegiuirii, fiul pierzării, Potrivnicul, care se înalță mai presus de tot ce se numește Dumnezeu, sau se cinstește cu închinare, așa încât să se așeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu. [...]

COMUNICAT: Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor BRU

COMUNICAT: Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor BRU
29 Octombrie
2014

COMUNICAT: Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor BRU

În perioada 27-29 octombrie 2014, s-a desfășurat la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major, sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

La lucrările sinodale, desfășurate sub președinția Preafericitului Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major, au participat toți Episcopii Greco-Catolici din România și din afara țării.

Printre temele dezbătute de Părinții sinodali, amintim: chestiuni canonice și administrative, situația comunităților din diaspora, stadiul procesului de beatificare al Episcopilor greco-catolici morți în faimă de martiri sub regimul comunist, Anul dedicat vieții consacrate, prezentarea recentei Adunări Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor desfăşurate la Roma în perioada 5-19 octombrie 2014 cu tema “Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării”, precum și aspecte ecumenice și pastorale. A fost aprobat de către Sinod Regulamentul de organizare și de funcționare al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Referitor la alegerile prezidențiale programate pentru luna noiembrie a anului în curs, Sinodul Episcopilor îi îndeamnă pe toţi credincioşii, dar şi pe toţi oamenii de bunăvoință, să îşi exercite dreptul la vot şi să îi voteze pe acei candidaţi care promovează valorile Evangheliei, ale demnităţii umane, care sprijină familia şi respectă viaţa, care promovează binele comun şi dreptatea bazată pe adevăr şi solidaritatea cu cei lipsiţi, care promovează pacea, valorile eticii creştine şi Creaţia lui Dumnezeu.

În după-masa zilei de marți 28 octombrie 2014, Episcopii sinodali au participat în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj la celebrarea unui Parastas cu ocazia comemorării a 66 de ani de la arestarea Episcopilor greco-catolici martiri și mărturisitori, iar în continuare la inaugurarea Muzeului Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Următoarea sesiune sinodală ordinară va avea loc în intervalul 18-20 mai 2015 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Greco-Catolici din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar Pr. Cristian Crișan