Circulara Preafericitului Cardinal Lucian pentru susţinerea creştinilor din Ţara Sfântă

Circulara Preafericitului Cardinal Lucian pentru susţinerea creştinilor din Ţara Sfântă
05 Mai
2015

Circulara Preafericitului Cardinal Lucian pentru susţinerea creştinilor din Ţara Sfântă

Blaj, 4 mai 2015

Preasfinţiile Voastre,
Cucernici Părinţi,
Iubiţi Credincioşi,

Am aflat cu toţii despre dramaticele încercări şi persecuţii pe care le trăiesc creştinii în întregul Orient Mijlociu. Biserica Catolică, prin Sfântul Părinte Papa Francisc, este alături de suferinţa fraţilor în credinţă din această parte a lumii, şi îndeosebi a comunităţilor din Ţara Sfântă, pământ binecuvântat de însuşi sângele şi lucrarea Mielului Dumnezeiesc, Mântuitorul nostru Isus Cristos. Cu adevărat „aceste suferinţe agravate în ultimele luni din cauza conflictelor care zbuciumă această regiune (…) strigă către Dumnezeu şi ni se adresează nouă tuturor, chemându-ne la rugăciune şi la orice alt mod de iniţiativă” (din Scrisoarea Sfântului Părinte Papa Francisc adresată creştinilor din Orientul Mijlociu, 21 decembrie 2014).

În acest sens, Congregaţia pentru Bisericile Răsăritene cheamă toate Bisericile locale să îşi manifeste sprijinul în acest moment atât de dificil pentru fraţii noştri, organizând, ca în fiecare an, Collecta pro Terra Sancta. Biserica noastră Română Unită cu Roma se alătură în unire de dragoste şi frăţietate cu fraţii noştri din Ţara Sfântă, şi îi invită pe toţi credincioşii greco-catolici să se alăture acestei acţiuni de solidaritate creştină pe care o propovăduieşte Biserica în spiritul Evangheliei.

În comuniune cu întreg Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, dispunem şi binecuvântam organizarea în ziua de duminică, 24 mai 2015, a unei colecte naţionale în toate catedralele şi bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii noastre, pentru susţinerea creştinilor din Ţara Sfântă, cei care, după cuvântul Papei Francisc, sunt chemaţi „să promoveze dialogul, să zidească punţi, în spiritul Fericirilor, şi să vestească Evanghelia Păcii” (din Scrisoarea adresată creştinilor din Orientul Mijlociu).

Sumele colectate vor fi trimise de către Cucernicii Părinţi fiecărei Episcopii în parte, care, prin intermediul Arhiepiscopiei Majore de la Blaj, le vor transmite Congregaţiei pentru Bisericile Răsăritene la Vatican, într-o acţiune concretă de ajutorare a semenilor noştri. Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sfinte, inimi generoase în ajutorarea fraţilor aflaţi în nevoie, rămânem uniţi în rugăciune şi în comuniune de slujire.

Cu arhiereşti binecuvântări,

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

+ Cardinal Lucian