Circulară pentru organizarea colectelor în favoarea Ucrainei și Țării Sfinte

Circulară pentru organizarea colectelor în favoarea Ucrainei și Țării Sfinte
05 Aprilie
2016

Circulară pentru organizarea colectelor în favoarea Ucrainei și Țării Sfinte

Nr.85/2016

București, 5 aprilie 2016

Iubiţi credincioşi,

Sfântul Părinte Papa Francisc, duminică 3 aprilie a.c. a cerut la sfârșitul rugăciunii Angelus ca pe data de 24 aprilie – duminica Floriilor în calendarul greco-catolic – să se facă în țările Europei colecta pentru Ucraina, ţară sfâșiată de război și de durere. Acest apel ne pune în situația de a ne face un serios examen de conștiință, fiindcă sfântul Ioan Paul al II-lea spunea că nimeni nu este atât de sărac, încât să nu poată să-și ajute semenii.

Isus ne spune că nu putem fi ucenici ai săi fără simțul compasiunii. Am fost și suntem susținuți de ajutorul Bisericii catolice, dar nu putem rămâne la convingerea că ajutoarele ni se cuvin. Să încercăm să ne punem în situația acelora care au pierdut totul şi se află acum pe drumurile pribegiei. Și să aducem mulțumire Cerului că suntem la casele noastre, trăind în pace și libertate.

De asemenea, vă reamintesc de colecta anuală pentru Țara Sfântă pe care o vom face anul acesta în ziua de Paști, în loc de Vinerea Mare. Ce tristețe că, acolo unde s-a născut și a trăit Isus, Fiul lui Dumnezeu, continuă drama războiului. Cu ceea ce vom trimite noi la Roma, alături de ceea ce se strânge din lumea catolică, supraviețuiesc suflete sărmane, alungați de la casele lor, doar cu hainele de pe ei. Să fim, deci, aproape de frații noștri pe care Biserica îi însoţeşete și-i ajută pentru a nu-și pierde demnitatea!

Să nu uităm că și catedrala noastră din București s-a construit prin grija arhiepiscopului Netzhammer din colecta permisă de papa Pius al X-lea în întreaga lume catolică. E dificil, iubiți credincioși, să mergem spre Hristos și în Hristos fără devotament față de suferințele semenilor. Cerând ajutorul Domnului, solidaritatea noastră ne arată cât de serios este drumul nostru spre Isus și că suntem încrezători în Providență.

Vă mulțumesc din inimă pentru tot ce faceți în sprijinul Eparhiei noastre și pentru toată bunăvoința pe care o arătați de fiecare dată, alături de preoții care vă păstoresc.

Cu doriri de bine și arhierești binecuvântări,

+ MIHAI
Episcop

        Pr. Liviu Oţoiu
Protopop şi vicar cu preoţii