Ceremonia de dezvelire a bustului Papei Francisc din centrul Bucureștiului

Ceremonia de dezvelire a bustului Papei Francisc din centrul Bucureștiului
16 Iunie
2020

Ceremonia de dezvelire a bustului Papei Francisc din centrul Bucureștiului

Salutul PS Sale Mihai Frățilă, Episcopul greco-catolic de București

Împrejurările mi-au permis să fiu prezent la toate cele patru momente ale vizitei în țara noastră a Papei Francisc de acum un an. Ca episcop greco-catolic de București, delegat din partea Conferinței episcopale pentru organizarea vizitei, am simțit evident o realitate mult mai nuanțată. Vizita pastorală i-a oferit Papei Francisc șansa de a percepe comunități de credință bine reprezentate, trecute prin aspre persecuții, dar conștiente de harul de a putea duce ștafeta credinței mai departe. Imortalizarea vizitei pontificale prin acest bust în centrul Bucureștiului ne inspiră, așadar, speranța. Și ne invită, în același timp, la recunoștință. Recunoștința față de toți aceia care au făcut posibil un asemenea eveniment.

Prezența Papei Francisc a constituit o mărturie specială în favoarea bunătății. Dezinvoltura lui spontană, simplă n-a avut nevoie de exegeză, de traducere și nici de publicitate. Acest dar al firescului episcopului Romei a fost urmărit cu prețuire de societatea românească. Înainte de partajări de tot felul sau de supremații nebănuite, gustul pentru bunătate și cinste ni se revelează inevitabil din existența universului în care trăim, ne situăm unii față de alții și învățăm să ne respectăm. Bunătatea readuce la Lumină mai mulți oameni decât moralismul sau retorica care nu pot oricum schimba pe nimeni, fără ca bunătatea să le fi fost prin preajmă. A fi bun înseamnă să-i pui pe ceilalți în locul tău și să te uiți spre Dumnezeu.

Ne revedem după un timp de izolare care, dincolo de recunoașterea precarității noastre, ne-a făcut să redescoperim bucuria fraternității. Familia, cuviința vieții, cumpătarea, generozitatea și răbdarea sau grija față de semeni, șansa de a observa comuniunea, dar și riscurile ne-au pus la încercare existența amenințată. Dezvelirea bustului Papei Francisc sub aceste auspicii ne comunică și mai mult, începând de azi, sensul unei fraternități de care avem nevoie. De la București, la Blajul Micii Rome, prin Iași și Șumuleu, vizita pontificală a permis realității românești să primească o consacrare memorabilă a unei demnități sufletești care a căpătat încă o dată chemare și valențe universale. Să putem, așadar, merge cu toții împreună!

____________

În semn de amintire pentru contribuția la pregătirea vizitei Papei Francisc în România, după ceremonie, în cadrul unei recepții la Nunțiatura apostolică din București, Preasfințitului Episcop Mihai i-a fost înmânată de Nunțiul apostolic, Mons. Miguel Maury Buendia, Medalia pontificală în argint a anului 2019, al șaptelea al Pontificatului Papei Francisc.