15 August 2023
 • 00

  zile

 • 00

  ore

 • 00

  min

 • 00

  sec

Calendar greco-catolic 2021

Calendar greco-catolic 2021
14 Decembrie
2020

Calendar greco-catolic 2021

A apărut Calendarul greco-catolic editat de Episcopia „Sfântul Vasile cel Mare” de București. Având același format și aceleași calități grafice ca cel de anul trecut, calendarul pe anul 2021 este ilustrat cu detalii din pictura murală a catedralei greco-catolice din București, majoritatea imaginilor* provenind din scena votivă, pictată pe peretele de deasupra intrării.

Pe pagini separate apar reprezentările Sfântului Vasile cel Mare, cea a arhiepiscopului Raymund Netzhammer, ale Fericiților episcopi Ioan Bălan și Tit-Liviu Chinezu, dar și cea a Fericitului Vladimir Ghica.

Imaginea lunii martie este un detaliu din Bunavestire, pictată pe cupolă, scena întreagă fiind reprodusă pe coperta calendarului. Bunavestire este, de altfel, sărbătoarea de hram a episcopiei noastre.

Pentru luna august, luna în care este sărbătorită în mod special Maica Domnului, a fost ales un detaliu din pictura absidei. Din aceeași compoziție provine și imaginea unui arhanghel care ilustrează pagina lunii noiembrie, luna în care se sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

Semnalăm și apariția Calendarului liturgic pentru anul 2021, al treilea editat de episcopia noastră.

Mircea Dunca

*Mulțumim domnului Mihai Năfureanu pentru susținerea acordată în realizarea unor filmări și fotografii de calitate, folosite și în acest calendar.

calendar greco-catolic