Faptul de a se crede superiori celorlalți i-a condus pe mai marii Legii la pierderea harului de a-l recunoaște pe Mesia. Prezumția de a fi în posesia Adevărului i-a făcut să creadă că vanitatea ar putea fi o virtute, astfel că refuzul lor de a se deschide lui Isus a deschis ușa mântuirii tuturor neamurilor. Uneori cădem și noi în ispita de a ne crede mai buni decât ceilalți. Dacă prin har nu suntem ca cei răi, deși avem același aluat al slăbiciunii, trebuie să știm că, asemănându-ne lui Isus, ne abținem de la judecată și nu răspundem răului cu rău. Trăind și oferind iertarea, compasiunea, viața omului credincios ține, într-adevăr, de cuvânt și merge pe încrederea în Dumnezeu. [...]

Anticiparea sărbătorii celor Șapte Fericiți episcopi martiri români

Anticiparea sărbătorii celor Șapte Fericiți episcopi martiri români
27 Mai
2020

Anticiparea sărbătorii celor Șapte Fericiți episcopi martiri români

Duminică, la 17.00, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din București, se va celebra Sfânta Liturghie arhierească în anticiparea primei sărbători a celor Șapte Fericiți episcopi martiri români beatificați anul trecut. Anticiparea sărbătorii prevăzută în calendar pentru 2 iunie a fost impusă de circumstanțele stării actuale de alertă.

Să cerem cu încredere mijlocirea episcopilor noștri martiri beatificați la Blaj în 2 iunie 2019:

Fericiți episcopi martiri,
cu rugăciunile voastre
țineți aprinsă flacăra speranței Bisericii;
Voi care, pentru a fi asemănători lui Isus,
ați primit cu răbdare să luați parte la agonia și la Crucea lui,
și, în unire cu Inima neprihănită a Maicii Sfinte,
ați așteptat cu încredere bucuria Învierii,
însoțiți-mă cu ajutorul vostru,
ca să primesc harul…
Ocrotiți-mă întotdeauna să fac binele, să pot ierta,
și să iubesc Adevărul lui Hristos,
singurul în stare să mă facă liber.
Amin

icoana episcopi martiri greco-catolici

Icoana celor șapte episcopi martiri sub acoperământul Maicii Domnului este realizată de I. Karas pe lemn (2019). A fost oferită Papei Francisc după Liturghia beatificării de la Blaj din 2 iunie 2019, de P.F. Cardinal Lucian Mureșan în numele întregii Biserici Române Unite cu Roma.