Acatistul Fericitului Vladimir Ghika, cântat în catedrala Sf. Iosif de PS Mihai

Acatistul Fericitului Vladimir Ghika, cântat în catedrala Sf. Iosif de PS Mihai
02 Septembrie
2023

Acatistul Fericitului Vladimir Ghika, cântat în catedrala Sf. Iosif de PS Mihai

Însoțit de părintele protopop Dan Popescu și părintele Zamfir Rusu, PS Mihai a cântat în 31 august Acatistul Fericitului Vladimir Ghika în Catedrala Sfântul Iosif din București , la zece ani de la beatificare.

„Acatistul nu este un pomelnic, o listă de nume pentru a fi amintite la rugăciune”, a spus PS Mihai în introducere. „Este o rugăciune de laudă care se rostește sau se cântă fără a fi așezați, adică stând în picioare, de preferință în fața icoanei sfântului căruia îi este dedicat.

Compus din serii de invocații, acatistul proclamă adevărul sfântului de a fi „fericit”, el care se „bucură” tocmai pentru a se fi lăsat inspirat de puterea smerită a dragostei lui Hristos în propria viață.

Acatistul este o expresie liturgică a sensibilității ritului de sorginte bizantină, împărtășit din vechime de cei mai mulți compatrioți ai noștri. Este ritul în care monseniorul Ghika s-a născut și în care a avut permisiunea de a celebra adesea cu mare bucurie, după hirotonirea sa ca preot romano-catolic.

A surprinde harul Fericitului Vladimir Ghika înseamnă, în același timp, a surprinde statura Bisericii catolice, îngemănată de comuniunea diversităților rituale. Universul diferit de sensibilitate liturgică a credinței, calendarul, datinile sunt – cu toate temerile noastre! – un dar al Spiritului Sfânt.

Acatistul Fericitului martir Vladimir exprimă, așadar, bucuria generală la festivitatea celor zece de ani de la beatificare, bucurie împărtășită acum și prin sensibilitatea liturgică a Bisericii greco-catolice. Orice rugăciune construiește în inimile noastre bucuria de a-l urma pe Isus și de a simți vie moștenirea înaintașilor noștri, universul sensibilității lor. A cunoaște diversitatea în acest sens e mărturia unui har excepțional pentru toți credincioșii catolici – dincolo de apartenențe, dincolo de precedențe istorice sau de polemici și, mai ales, dincolo de resentimente sectare.”

  • Foto : Alexis Dimcev