A trecut la Domnul scriitorul Petre GOT, fiu al Bisericii Române Unite

A trecut la Domnul scriitorul Petre GOT, fiu al Bisericii Române Unite
25 Iulie
2017

A trecut la Domnul scriitorul Petre GOT, fiu al Bisericii Române Unite

Familia anunță – cu sufletul îndurerat – că scriitorul Petre Got a trecut la cele veșnice după o îndelungată suferință.

Născut la 20 septembrie 1937, în localitatea Desești, județul Maramureș, poetul Petre Got a fost redactor principal la revista „Viața Românească” din București timp de peste trei decenii și autor al 17 cărți de poeme – Cer înfrunzit, Glas de ceară, Masa de mire, Ochii florilor, Dimineața cuvântului, Paranteza lunii, Stelele strigă, Timp răstignit, Inima lui septembrie, Poeme, Plâns de heruvim, Vocale celeste, Clipa dintre hotare, Autoportret târziu, Vocale celeste/Celestial vowels, Protocolul norilor, Lumină amară –, despre care au scris în termeni elogioși nume precum: Nichita Stănescu, N. Steinhardt, Nicolae Balotă, Ștefan Aug. Doinaș, Gheorghe Grigurcu, Mihai Cimpoi ș.a.

Înmormântarea celebrată de PS. Sa Mihai și de un grup de preoți, are loc azi, miercuri, 26 iulie a.c., ora 12.00, la Cimitirul Bellu Catolic din București.

Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească!

Știre actualizată:

Redăm mai jos un fragment din predica PS Sale Mihai:

Ca episcop al turmei românești greco-catolice din capitală, aș dori să salut demnitatea sufletului pe care îl petrecem astăzi spre veșnicie. O demnitate nu doar legată de literatură sau de prestanța poetului, ci o demnitate a asumării durerii în acești ultimi ani de viață, o demnitate izvorâtă din profunda omenie a credinței.

Petre Got a primit această pecete în primii ani ai vieții, în nordul acelui Maramureș odată compact greco-catolic, care mai face cinste și azi românimii consecvente. Ce mare mângâiere să constatăm că istoria e compusă din persoane de credință care, din iubire pentru Dumnezeu și semeni, au reușit să-și stăpânească neliniștea sau frica de moarte, pentru a rămâne oameni! Ei nu trăiesc consecvența la bine doar pentru faptul că Dumnezeu o poruncește, ci pentru că El le-a atins, într-un fel sau altul, inima.

La sfârșitul înmormântării PS Sa a transmis condoleanțele PF Părinte Cardinal Lucian. Cu bunăvoința familiei, PS Sa i-a amintit pe cei care prin mesajele lor au fost alături de rugăciunea și durerea celor prezenți. Au fost astfel amintite gândurile Preasfințiilor lor episcopii greco-catolici de Oradea, de Cluj-Gherla, ale Preasfințiilor lor episcopul romano-catolic de Iași și episcopul Curiei de la Blaj, ale scriitorilor Vladimir Tismăneanu și Constantin Cubleșan.