În 2024, două voluntare, Mathilde și Marie, au fost în București trimise în misiune de l’Oeuvre d’Orient pentru a ajuta Casa de copii Sfânta Maria. Fondată în 1856, l’Oeuvre d’Orient este o asociație franceză care sprijină comunitățile din Europa de Est, Orientul Mijlociu și India prin donații sau prin trimiterea de voluntari. Obiectivul asociației este „de a oferi preoților și comunităților religioase mijloacele necesare pentru a-și îndeplini misiunea, în serviciul tuturor”. Activitatea de voluntariat se desfășoară pe o perioadă de trei luni și este rezultatul unei alegeri personale de a dedica timp pentru a-i sluji pe ceilalți, dar și de a descoperi o altă Biserică și o cultură diferită. Mathilde se pregătește pentru a deveni inginer și a dedicat un an proiectelor personale, inclusiv această misiune de trei luni cu Oeuvre d’Orient în România. Marie a absolvit anul trecut studiile de terapie ocupațională și își dedică, la rândul ei, șase luni misiunii l’Oeuvre d’Orient, dintre care trei luni în București. Au dorit să ne împărtășească experiența lor.
Când ne înscriem ca voluntari la l’Oeuvre d’Orient, nu ne alegem țara de misiune, ci doar împărtășim asociației dorința noastră de a pleca într-o misiune în domeniul educației, al sănătății sau al ajutorului social. Asociația ne trimite apoi în misiunea care corespunde cel mai bine dorințelor noastre, nu ne alegem noi locul desfășurării voluntariatului nostru.
Misiunea noastră se desfășoară la casa copiilor condusă de sora Maria, care găzduiește 12 copii: șapte fete și cinci băieți. Locuim în cămin împreună cu copiii și le suntem alături în fiecare zi. Avem două misiuni principale:
– ajutor zilnic la cămin: ne jucăm cu copiii, ajutăm la mese, la temele pentru acasă, ne îngrijim de culcarea copiilor seara etc.
– prezența la Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu” pentru meditații și ajutor la teme.
Misiunea noastră ne oferă multe momente de valoare: am învățat să iubim fără condiții, să dăruim iubire fără a aștepta ceva în schimb. Nu este ceva ușor, dar se împlinește cu prezența zilnică a Domnului în misiunea noastră. De asemenea, în fiecare seară ne rugăm Rozariul cu copiii, cu sora și o bunică, un puternic moment de unire în rugăciune. Cu fiecare nouă zi de misiune ne dăm seama cât de mult aceasta ne îmbogățește în atât de multe feluri. Ne-a făcut să creștem personal, ne permite să ne ajutăm aproapele, să descoperim un rit catolic diferit de cel pe care îl trăim în Franța și să cunoaștem multă lume.
Îți mulțumim, Doamne, pentru aceste trei luni de misiune, îți mulțumim că ai fost prezent cu noi în fiecare clipă și îți mulțumim pentru primirea călduroasă din partea tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit în București.
Marie și Mathilde