La 10 ani de la întemeierea Eparhiei de București: „o minunată și sfințită moștenire”

La 10 ani de la întemeierea Eparhiei de București: „o minunată și sfințită moștenire”
03 Iunie
2024

La 10 ani de la întemeierea Eparhiei de București: „o minunată și sfințită moștenire”

Comunitatea greco-catolică a celebrat duminică, în sărbătoarea celor Șapte Fericiți Episcopi martiri români greco-catolici, cei zece ani de la întemeierea Eparhiei Sfântul Vasile cel Mare de București.

Înaintea Sfintei Liturghii arhierești, însoțit de ÎPS Percă, arhiepiscopul romano-catolic de București, PS Mihai, episcopul greco-catolic din București, a sfințit pictura nouă a catedralei, realizată de pictorul ucrainean Ivan Karas, prezent la sărbătoare.

Secretarul de stat pentru Culte – Ciprian Olinici, păstorul comunității anglicane – Nevsky Everett, primarul Sectorului 1 – Clotilde Armand au împărtășit, duminică, bucuria comunității unite de pe teritoriul provinciei istorice a Țării Românești.

Excelența Sa, Giampiero Gloder, noul Nunțiu Apostolic agreat – care va participa la evenimente oficiale după prezentarea scrisorilor de acreditare –  a venit înaintea Sfintei Liturghii la micuța catedrală de pe strada Polonă cu mesajul de apropiere spirituală a Sfântului Părinte Papa Francisc, care a acordat o Binecuvântare Apostolică specială comunității unite din Eparhia de București și tuturor acelora care au participat la Sfânta Liturghie.

În scrisoarea sa de binecuvântare, Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan a subliniat că:

„la umbra bisericii Sfântul Vasile cel Mare, cu fiecare generație, s-a scris o istorie de har pe care bunătatea Domnului a revărsat-o din belșug, conducând pașii credinței spre întâlnirea cu El.”

PF Lucian a reamintit în mesajul transmis cele spuse în 2014, la instalarea PS Mihai ca episcop al nou înființatei eparhii:

„Episcopia de la București mărturisește în fibra ei sufletească o minunată și sfințită moștenire. Este o moștenire clădită pe valorile morale ale Evangheliei, dar și pe temelia martirilor. De aceea, acum zece ani, la instalarea Preasfinției Voastre ca episcop greco-catolic de București, am ținut să reamintesc turmei celei mici că numai credința întărită de numeroase înfruntări, în care se constată măsura dragostei lui Dumnezeu ce izbândește în suflete, prin har, ne ține legați de Inima lui Isus și de rostul slujirii sale. Greutățile împletite bucuriilor vieții trăite în Domnul au fost și rămân pentru cei credincioși locurile sigure de har, și nu mărirea deșartă.”

La moștenirea sfântă și eforturile fiecărei generații a făcut referire și PS Mihai în predica sa, ocazionată de evanghelia din Duminica Samarinencei:

„Isus le amintește ucenicilor întorși din oraș să-și ridice ochii și să vadă holda gata de seceriș. Să înțeleagă că vor primi plata pentru că au fost trimiși în rezultatele eforturilor altor oameni. Și noi intrăm în munca martirilor și mărturisitorilor, trimiși să secerăm ceea ce n-am semănat. Și cei care vor veni după noi vor culege roadele noastre. Vai de cel care se descurajează și se lasă prins în melancolie pentru că nu-i sunt împlinite visele si dorințele! Taina vieții si a harului lui Dumnezeu ține cont de această succesiune a credinței în generațiile care vin.”

PS Mihai a mulțumit celor prezenți, îndeosebi pentru efortul și devotamentul Corului Angeli, al Catedralei Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, venit special, și de această dată, pentru a întregi celebrarea comunității din București, micului cor din București ce s-a format în ultima vreme la Catedrala Sfântul Vasile cel Mare, precum și cercetașilor creștini din București și din Râmnicu Vâlcea, din Federația Cercetașii Europei, care au participat la organizarea evenimentului. A fost remarcată prezența Misionarelor Carității ale Sfintei Tereza de Calcutta și a surorilor din Congregația Inimii Neprihănite – care au participat în zilele precedente la pregătirea sărbătorii, a Fraților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni și a Fraților Sfântului Ioan.

– Gelu Trandafir

FOTO: Ștefan Ciucă (Gamela.ro)