Weekendul trecut, între 14-16 februarie 2020, s-a desfășurat la Mănăstirea Carmelitanilor Desculți de la Ciofliceni ediția a șasea a Woodbadge Days.
Sunt trei zile dedicate în fiecare an anume pregătirii, schimbului de informații și formării responsabililor pedagogici din asociațiile naționale parte a Uniunii Internaționale a Guides et Scoutes d’Europe – Federația Scoutismului European.
La ediția din România, din echipa federală au fost prezenți comisarul federal Bruno Borde (Franța) și asistenții săi – Milisenta Miseviciute (Lituania) și Renaud Lannoy (Belgia).
Organizată de Asociația Cercetașii Creștini Români din Federația Scoutismului European, întâlnirea a constat în conferințe, schimburi de experiență, ateliere pe cele trei ramuri – galbenă (lupișori și pui de lup/mămăruțe), verde (cercetași și cercetașe) și roșie (drumeți și călăuze), momente de relaxare – inclusiv un antrenant „Joc al jocurilor” pregătit de cercetașii români și participarea la sfintele liturghii ținute de frații carmelitani.
Sâmbătă seară, participanții au făcut și un tur al Bucureștilor în care s-a discutat pe larg despre martiriul Brâncovenilor și rezistența românilor la instaurarea comunismului sovietic, precum și o vizită la catedrala greco-catolică Sfântul Vasile cel Mare.
Aici, cei 45 de participanți din zece țări europene au fost primiți de episcopul Mihai Frățilă.
S-au rugat împreună Acatistul Maicii Domnului și s-au recules în prezența moaștelor Fericiților martiri Vasile Aftenie (cercetaș în tinerețe) și Vladimir Ghika, doi sfinți români al căror destin s-a întrepătruns cu cel frământat al micuței catedrale de pe strada Polonă în care cercetașii își desfășoară multe activități.
UIGSE-FSE (l’Union Internationale des Guides et Scouts d’Europe) este o organizație internațională de drept pontifical a credincioșilor, care practică cercetășia tradițională ancorată în civilizația creștină, o mișcare educativă complementară familiei și școlii, de formare a tinerilor ca buni creștini și buni cetățeni.
Mulțumiri deosebite părinților carmelitani Antonio și Tarcizio, eparhiei greco-catolice Sfântul Vasile cel Mare și PS Mihai, familiei Cernea și, mai ales, voluntarilor din București, Călărași, Focșani, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia și Moinești, al căror efort, entuziasm și serviciu au făcut posibil acest eveniment deosebit. În plus, pentru toți participanții și voluntarii români a fost o experiență rodnică, trăind cu adevărat dimensiunea europeană a mișcării cercetășești.
Gelu Trandafir
Grup Fericitul Vasile Aftenie din București
Cercetașii Creștini Români – Federația Scoutismului European