16 mai – Sărbătoarea Fericitului Vladimir Ghika

16 mai – Sărbătoarea Fericitului Vladimir Ghika
16 Mai
2021

16 mai – Sărbătoarea Fericitului Vladimir Ghika

Zeci de tineri greco-catolici, membri ai Asociației Studenților Români Uniți (ASTRU), dar și prieteni ai lor de alte confesiuni, frecventau după 1940 întâlnirile conduse de Monseniorul Ghika de la biserica – azi, catedrală – „Polonă”. „Sfântul”, coborât parcă de pe icoane i-a pregătit fără să știe pe acei tineri pentru vremea însângerată a prigonirilor.

A mers cu mulți dintre ei în închisori, urcând același calvar și a aflat acolo, între zidurile sordide ale iadului comunist, puterea de a surâde de prostia răului care, prin suferință, forja sfinți neștiuți și fără număr în pământul românesc. Astfel, cel numit „Monse” cu candoare și intimitate juvenilă, alături de alți doi mucenici, episcopii uniți Vasile Aftenie „Preasfi” (+1950) și Tit Liviu Chinezu (+1955), au oferit tinereții înțelepciunea care vine din dialogul sacru dintre generații, așezat pe încredere și altruism.

Mesajul vieții Fericitului Vladimir Ghika ne spune în primul rând că viața creștină nu este motiv de bravadă, ci de trăire. Ea nu se poate rezuma la simpla apartenență a unui univers creștin provincial. Viața credinciosului trebuie, deci, să arate amprenta veșniciei prin pecetea bucuriei împărtășite a Împărăției lui Dumnezeu care vine.

+ MIHAI, episcop