15 ianuarie – Nașterea la Cer a Fericitului Episcop martir Tit Liviu Chinezu

15 ianuarie – Nașterea la Cer a Fericitului Episcop martir Tit Liviu Chinezu
15 Ianuarie
2021

15 ianuarie – Nașterea la Cer a Fericitului Episcop martir Tit Liviu Chinezu

15 ianuarie este nașterea la Cer a episcopului Tit Liviu Chinezu, decedat în chinuri la închisoarea din Sighet, în 1955, la vârsta de cincizeci de ani. Îi împlinise cu câteva săptămâni mai devreme, în ajunul Crăciunului.

Ziua decesului unei persoane canonizate de Biserică se numește naștere la Cer și este declarată în mod curent sărbătoare. În mod firesc, fără alte precizări, sfinții au sărbătoarea liturgică în această dată. Cei 7 Fericiți episcopi martiri au, desigur, o sărbătoare unică datorită staturii cauzei lor de beatificare, dar și a martiriului lor în jurul Bisericii lor pe care au slujit-o cu devotament până la moarte. Toți cei 7 au fost „martiri”, așa cum ne confirmă precis Decretul semnat prin dispoziția Sfântului Părinte Papa Francisc, dar și formula proclamată în latină rostită la Sfânta Liturghie de la Blaj de însuși Urmașul Sfântului Petru. Orice altă catalogare este lipsită de sens, fiindcă recunoașterea martiriului a fost singurul temei al beatificării. Pentru alte motivații – în cazul mărturisitorilor, de pildă – ca venerabilul să poată fi beatificat ar fi trebui consemnată o minune prin mijlocirea lui, adică o vindecare corporală certificată după criteriile științei medicale. Ziua beatificării celor 7 episcopi martiri, 2 iunie 2019, proclamați fericiți la Liturghia celebrată de însuși Urmașul Sfântului Apostol Petru la Blaj, a fost aleasă de Sinodul Bisericii Române Unite ca sărbătoare liturgică unică și oficială. O zi de vară, caldă, potrivită pentru pelerinaje care a consemnat mai ales momentul istoric unic al vizitei la Blaj a unui Papă. O dată care consemnează pentru totdeauna o istorie neîntreruptă de har pe care Dumnezeu a scris-o în viața Bisericii și este hărăzită să devină o mărturie a comuniunii de credință și ajutor cu cei 7 fericiți.

Ziua de plecare la Cer a fiecăruia din fericiții episcopi martiri poate fi celebrată cu bucurie public, dar și în viața personală de credință. A aprofunda legătura sufletească cu Fericiții martiri, cerându-le ajutorul, este o cale privilegiată a Bisericii de a crește în credință și fidelitate față de dragostea lui Dumnezeu.

Fericite episcop martir Tit Liviu, roagă-te pentru noi!

 

Ulei pe pânză realizat de Ivan Karas ©EpiscopiaGreco-CatolicadeBucurești