15 ani de la plecarea monseniorului Augustin Ciungan, vicarul Bucureștiului

15 ani de la plecarea monseniorului Augustin Ciungan, vicarul Bucureștiului
29 Decembrie
2022

15 ani de la plecarea monseniorului Augustin Ciungan, vicarul Bucureștiului

A vorbi despre cei plecați cărora le suntem datori moral nu are de-a face cu retorica și cu spiritul monden. Părintele Augustin Ciungan a fost una verigile care i-au dat ocazia lui Dumnezeu de a-și continua opera de vindecare și mântuire a lumii. Zi de zi, și după suprimarea Bisericii în 1948, nu și-a început ziua fără a celebra Sfânta Liturghie și a pregăti ceasul Domnului.

A reușit să vadă eliberarea în 1989, la vârsta de 78 de ani, oferind celor mai tineri șansa de a le fi alături la bucuria generală. Când nimeni nu mai putea conta nici pe sănătatea și nici pe forța vârstei sale, i-a fost dat să fie un punct de sprijin la capitolul înțelepciune. Nu numai pentru a încuraja soarta Bisericii sale batjocorită în continuare de indiferența mai-marilor cetății, dar și pentru a sta în calea acelora care – chiar și cu intenții bune! – confundau Biserica cu o casă de producție. A avut satisfacția de a îngriji mulți ani suflete în clandestinitate și de a vedea că sămânța aruncată în inimi, murind, a dat roadă.

Sunt de neuitat pentru episcopul nostru clipele sosirii sale la biserica Acvila, în ajunul Crăciunului lui 2007, într-o zi de luni. Trezit din somnolența letargică care i-a marcat ultimele săptămâni, părintele Ciungan, la insistențele celor apropiați, l-a zărit preț de o clipă pe arhiereu aplecat deasupra patului său. Chipul său senin rămâne un testament de speranță. Sâmbăta următoare, la amiază, sufletul lui discret și nobil se prezenta în fața lui Dumnezeu.

*

Devotat Sfântului Iosif pentru a avea parte de o moarte bună, părintele Ciungan, vicarul Bucureștiului, continuă să însoțească turma de azi. Cu rugăciunile sale și exemplul său de dăruire statornică. Parafrazându-l pe Fericitul Vladimir Ghika, părintele Augustin Ciungan a iubit într-adevăr efortul, a apreciat obstacolele, a respectat curajul, a obținut harul, a binecuvântat victoria și i-a mulțumit lui Dumnezeu.

Domnul să-i facă parte cu drepții!