Până când vom vedea însă sfârșitul, chiar dacă Biserica va deveni o civilizație insulară, printre mări de minciună și degradare morală, nimeni nu se poate pierde, ținând la gustul și parfumul lui Hristos.Nimic nu te poate, dacă nu vrei, despărți de dragostea Domnului. [...]

Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București 110 ani de la sfințirea altarului - Sfânta Liturghie la catedrala Sfântul Vasile

110 ani de la sfințirea altarului – Sfânta Liturghie la catedrala Sfântul Vasile
15 Decembrie
2019

110 ani de la sfințirea altarului – Sfânta Liturghie la catedrala Sfântul Vasile

În prezența Nunțiului apostolic în România, monseniorului Maury Buendia și al Arhiepiscopului Ioan Robu, administratorul apostolic romano-catolic de București, Preasfințitul episcop Mihai a evocat la catedrala Sfântul Vasile cel Mare, în cadrul liturghiei de duminică, 15 decembrie 2019, evenimentul sfințirii altarului bisericii catedrale a Eparhiei de București.

Înfăptuirea acestei sfințiri în urmă cu 110 ani i-a fost hărăzită arhiepiscopului ctitor Raymund Netzhammer care, asistat de viitorul episcop martir Ioan Bălan, a consacrat altarul după slujba Bisericii Române Unite, în 19 decembrie 1909.

La invitația episcopului nostru, Arhiepiscopul Robu a ținut predica, amintind tuturor necesitatea pregătirii sufletești din preajma Crăciunului. Preasfințitul Mihai a mulțumit arhiepiscopului – care în 11 ianuarie 2020 se va retrage de la cârma Arhiepiscopiei romano-catolice – pentru păstorirea în vremuri de restriște a credincioșilor greco-catolici și bunăvoința colaborării în slujba lui Dumnezeu, aici în capitala țării, unde mărturia spiritului catolic presupune întâi de toate cuviința dăruirii și a speranței. Orice comemorare de credință este o mărturie de comuniune, a ținut să precizeze Preasfințitul Mihai. Aceasta presupune recunoașterea planului Domnului în favoarea sufletelor. Construirea bisericii Sfântul Vasile a fost providențială pentru românii uniți cu Roma de a-și menține identitate interioară și a-l lăsa pe Dumnezeu să scrie în inima comunității o istorie de har.

La sfârșitul celebrării, în salonul residenței din spatele catedralei a avut loc o agapă, unde cei prezenți s-au întreținut cu arhiereii.