Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 12 iunie 2019, ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a cărții „Anotimpul tăcerii”, dar și la o sesiune de autografe din partea autoarei, Miorița Baciu. [...]

Simpozion: „Un veac de singurătate? Destinul Bisericii Române Unite în România Mare (1918-2018)”

Simpozion: „Un veac de singurătate? Destinul Bisericii Române Unite în România Mare (1918-2018)”
16 Octombrie
2018

Simpozion: „Un veac de singurătate? Destinul Bisericii Române Unite în România Mare (1918-2018)”

Episcopia Greco-Catolică de București anunță desfășurarea simpozionului „Un veac de singurătate? Destinul Bisericii Române Unite în România Mare (1918-2018)”. Evenimentul va avea loc în data de 24 octombrie 2018, ora 18.30, la Centrul „Sfinții Petru și Andrei” al Părinților Asumpționiști din București, Intr. Christian Tell 18b.

Mai jos, textul de prezentare a simpozionului:

Care a fost locul Bisericii Greco-Catolice în România Mare, după 1918? De ce ostilitatea sau indiferența culturii publice românești? De ce prigoana comunismului? De ce dificultatea unei reveniri numerice după 1990? Este oare Biserica Greco-Catolică română un semn de contradicție, reproducând la scară națională destinul Bisericii Catolice în interacțiunea ei cu forțele istoriei?

Începută sub semnul entuziasmului, perioada interbelică lasă rapid locul tensiunilor dintre discursul elitelor românești, dominat de zelul unității ca simplă uniformitate, pe de o parte, și Biserica Unită, de cealaltă parte. Urmează apoi tragedia persecuției comuniste care aduce gloria martirilor, dimensiunea supranaturală a rezistenței dincolo de orice speranță, dar și faptul că, după 1990, puțini credincioși uniți au mai găsit curajul necesar pentru a se întoarce. Un parcurs dramatic complex care ne invită, așadar, la o senină relectură istorică și teologică.”

Vor lua cuvântul:

          Cesare Alzati

prof. univ. la Università Sacro Cuore din Milano

          Ovidiu Ghitta

prof. univ. Decanul Facultății de istorie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

          Emanuel Cosmovici

redactor pricipal al documentației Cauzei de beatificare a celor 7 episcopi greco-catolici

Colocviul îl va avea ca moderator pe:

          Alin Vara