Cardinalul Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Vatican, va face o vizită în România între 28 septembrie și 1 octombrie. La București, cardinalul se va afla vineri, 29 septembrie. Prefectul Congregației va face binecuvântarea noului sediu al Episcopiei noastre, local primit din partea Statului prin Secretariatul de Stat pentru Culte, după înființarea Eparhiei cu sediul în capitală. [...]

Rugăciune greco-catolică la Castelul Peleș pentru Regina Ana

Rugăciune greco-catolică la Castelul Peleș pentru Regina Ana
10 August
2016

Rugăciune greco-catolică la Castelul Peleș pentru Regina Ana

Biserica Greco-Catolică din București a fost reprezentată la catafalcul Reginei Ana prin Preasfințitul Mihai, însoțit de preoții Andrei Mărcuș și Silviu Moșneag, care a celebrat un scurt moment de rugăciune. Au fost cântate cele patru tropare ale parastasului – timp în care s-a făcut cădirea sicriului – și ectenia morților, urmate de troparul „Cu sfinții odihnește”. În încheiere Preasfințitul Mihai a citit pentru sufletul Reginei rugăciunea dezlegării și a rostit „Născătoare de Dumnezeu”. Au fost de față principesele Elena și Maria care au primit astfel condoleanțele, omagiile și compasiunea Episcopiei noastre de la București.

Prezența Bisericii Greco-Catolice la un asemenea eveniment public a fost marcată de o extremă discreție, atenția generală concentrându-se pe autorități și pe figurile importante ale momentului. La castelul Peleș, unde Carol I, întemeietorul dinastiei României, se retrăgea adesea în mijlocul naturii, s-a întâmplat o dată, în 1936 ca mitropolitul greco-catolic Alexandru Nicolescu să depună ca demnitar în fața Regelui jurământul constituțional de fidelitate față de țară. Slujba de pomenire a Episcopiei greco-catolice de București pentru odihna sufletului Reginei Ana, descendentă directă pe linie paternă a Regelui Soare și a sfântului Ludovic al IX-lea al Franței, este, așadar, prima slujbă greco-catolică celebrată vreodată la castelul Peleș.

Biserica trăiește în prezent, iar Dumnezeu, Cel care a intrat în istoria umanității pe la periferie, a ieșit din vâltoarea timpului pe tronul crucii, între doi tâlhari care i-au stat de-a dreapta și de-a stânga. El continuă să ne surprindă, invitându-ne să redescoperim alături de adevăr și de respectul pentru semeni, revanșa istoriei. Fără ranchiună și fără amărăciuni cu sufletul la întâlnirea de la urmă cu El.