Intuind încercarea care se va dezlănțui peste viața Bisericii, Fericitul episcop martir Ioan Suciu a convocat în iunie 1948 soțiile preoților din arhidieceza de Alba Iulia și Făgăraș pentru un timp de reculegere sufletească la Blaj. Își dădea seama că pentru preoții cu familie rezistența nu ar fi fost posibilă fără împărtășirea persecuției din partea soției. Lucrurile au fost ulterior confirmate de evenimente. [...]

O urmă de istorie și de credință care s-a dus

O urmă de istorie și de credință care s-a dus
15 Noiembrie
2016

O urmă de istorie și de credință care s-a dus

O urmă de istorie și de credință s-a șters în aceste zile din București, dar nu și din sufletele noastre.

 Fosta Capelă construită de greco-catolici în cartierul Bucureștii Noi – str. Navigației 54 – din capitală a fost demolată. Parohia ortodoxă din cartier, care o deținea din 1948, a ridicat alături, la câțiva metri, o nouă biserică de zid care deja este funcțională. Astfel, capela fiind de prisos a trebuit să dispară.

Prin vitregia vremurilor, după 1990, neaflându-se actele de proprietate pe Capela din cartierul Bucureștii Noi, nu s-a putut face nimic pentru redobândirea ei. Cu toate acestea, avem datoria de a spune cu seninătate ADEVĂRUL. Un adevăr care nu ține de putere sau diplomație, ci de bună-cuviință.

În acest loc simplu și smerit, înălțat prin grija lor, s-au rugat până în 1948 credincioșii greco-catolici din Bucureștii Noi, s-au căsătorit și și-au botezat pruncii. Aici episcopul Vasile Aftenie a știut întotdeauna să fie aproape de credincioșii săi și să-i ajute să-l privească pe Isus cel răstignit.

Cartierul Bucureștii Noi, situat la marginea orașului, a fost trasat în perioada interbelică prin sosirea ardelenilor, majoritatea uniți cu Roma, în capitală care practicau meseria de geamgii – tăietori de sticlă în oraș și în toată Muntenia. Capela construită prin jertfele lor era centrul Parohiei Române Unite – București 2; a doua, deci, după parohia principală situată la biserica, azi catedrală, din strada Polonă.

După începutul persecuției mulți greco-catolici au aflat refugiu în capela romano-catolică din același cartier. Din 1990, părintele Gheorghe Cristescu (Tritean), fiu al locului, păstorește grupul rămas fidel Bisericii Greco-Catolice.

Cu toate încercările sau greutățile pe care le deplângem, credința merge mai departe. Îl avem alături pe Domnul care, coborând în lume, a ales voit sărăcia ieslei de la Bethleem, a ales partea celor disprețuiți și ne asigura de binecuvântarea sa.

Lui i se cuvine cinstea și mărirea în vecii vecilor.